Prva knjiga o životu i svetosti svih slugu Božjih u Hrvata

U okviru 3. dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima u petak 28. siječnja predstavljena je knjiga dr. fra Ivana Damiša “Svjedoci evanđelja – Sluge Božji i službenice Božje u Hrvata”, prva knjiga u kojoj su prikupljeni podaci o životu, radu i svetosti svih slugu i službenica Božjih u Hrvata.

Na više od 400 ilustriranih stranica knjiga daje stručan i cjelovit prikaz 26 hrvatskih kandidata za oltar, popis slugu i službenica Božjih prema godini pokretanja kauze, pojmovnik te sažetke na više stranih jezika. O knjizi koju je objavila nakladnička kuća Glas Koncila govorili su mons. Vladimir Stanković, don Živko Kustić, direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić te sam autor.

Mons. Stanković se u svojem obraćanju posebno osvrnuo na tijek kauze sluge Božjega Bonifacija Pavletića, za koju se on brine u Hrvatskoj. Don Živko Kustić je skrenuo pozornost da je manje bitno kada će neki kandidat za oltar službeno biti proglašen blaženim i svetim te da je daleko važnije da se Božji narod napaja na svetosti toga kandidata. Istaknuo je da se valja moliti neproglašenim svecima koje smo, dok su bili s nama, doživljavali normalnima, a da se njihova nadnaravnost očituje u njihovoj izrazitoj dobroti.

Direktor Glasa Koncila Pintarić izrazio je zadovoljstvo što je javnosti predana dugo očekivana knjiga koju je autor Damiš, konzultirajući se svim postulatorima, stvarao pune četiri godine. Na kraju je dr. Damiš dao i prikaz postupaka Katoličke Crkve u proglašavanju blaženih i svetih.

Predstavljanju su nazočili i regionalni provincijal za Europu Družbe sinova Bezgrešnog Začeća kojoj je pripadao fra Bonifacije Pavletić – Aleandro Paritanti te predstojnik Družbe u Hrvatskoj Mariano Passerini. U publici su posebno pozdravljene i redovnice Kćeri Božje ljubavi koje desetljećima djeluju u Križevcima, a čijim je susestrama Drinskim mučenicima nedavno priznato mučeništvo.

Predstavljanje knjige glazbeno je obogatio Vokalni sastav “Allegro”, a program je vodila Tanja Baran. (ika / gk)