Proslavljena zaštitnica Vojne biskupije

U povodu dana zaštitnice Vojne biskupije Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja misno slavlje u srijedu, 4. kolovoza u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac. Na početku mise biskup Jezerinac pozvao je na molitvu za sve pokojne hrvatske branitelje, kao i za naše haške optuženike da im se sudi po pravdi Boga velikoga, da se što prije vrate svojim kućama.

“Danas se spominjemo veličanstvene oslobodilačke vojno-redarstvene akcije “Oluja”. Stoga će 5. kolovoz ostati trajno u pamćenju hrvatskoga naroda”, rekao je u prigodnoj homiliji biskup Jezerinac, te istaknuo kako sutra slavimo Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Naša zahvalnost ide prema braniteljima, generaciji koja je imala sreću doživjeti i postići ono što nije uspjelo mnogim generacijama prije njih. Nažalost, poginulo je više od 15 tisuća hrvatskih branitelja, kojih se posebno spominjemo u ovoj misi, rekao je, te istaknuo kako je čuo da se piše povijest Domovinskog rata. Za očekivati je da će biti istinito opisane i najslavnije stranice ove naše suvremene povijesti. Imali smo uvijek junaka i heroja. Bilo ih je i u Domovinskom ratu. Goloruki smo uspjeli pobijediti modernu, do zubi naoružanu armiju, koja je, da ironija bude veća, bila naoružana i našim novcem. Neopisiva su bila junaštva branitelja pripadnika policije i vojske, rekao je biskup.

Sutra slavimo i Dan pobjede. Pobjeda nije likovanje, a najmanje ne ponižavanje pobijeđenoga, već radost zbog prestanka zla, dodao je biskup, kazavši kako je borba između dobra i zla uvijek postojala.

Spominjući se Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, zaštitnice Vojne biskupije, biskup Jezerinac podsjetio je kako je Sveta Stolica odredila Nju kao zaštitnicu, jer su naši vojnici i policajci dio hrvatskog naroda, nasljednici hrvatske i nacionalne kršćanske baštine. Naši prvi dodiri sa zapadnom kulturom i kršćanskom civilizacijom rezultirali su krštenjem Hrvata. A naše štovanje Majke Božje baštinimo od početaka naše kršćanske povijesti. Naime, poznato je da je hrvatski pobožni kralj Zvonimir sagradio crkvu u Biskupiji kod Knina. Nakon što su prohujali mnogi osvajači, pod ruševinama Zvonimirove crkve pronađen je u kamenu uklesan lik Majke Božje Moliteljice. Taj su lik, pod naslovom Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta, naši biskupi preuzeli kao trajan podsjetnik naše povezanosti ne samo s Isusom Kristom nego i pripadnosti njegovoj Crkvi. Tu su svijest našeg naroda potvrdili i naši branitelji u Domovinskom ratu kad su se gotovo nenaoružani okitili krunicom kao znakom našega povjerenja u Isusa Krista i njegovu majku Mariju. Slaveći blagdan zaštitnice Vojne biskupije, Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, želimo si ponovno dozvati u svijest te vrijednosti. Želimo ponovno potvrditi svoju opredijeljenost za te vrijednosti i obećati da ćemo ih i ubuduće njegovati i prenositi na nove naraštaje, rekao je u propovijedi biskup Jezerinac. Misno slavlje pjevanjem je uveličala Klapa HRM “Sveti Juraj” uz orguljsku pratnju Dražena Cara i Puhačkog orkestra HV-a. (ika / gk)