Proslavljena svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba

 Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, svečano je proslavljena u subotu 31. svibnja u zagrebačkoj prvostolnici. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je prefekt Kongregacije za katolički odgoj kardinal Zenon Grocholewski, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem u RH Alessandrom D'Erricom, predsjednikom BK BiH-a banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, sisačkim biskupom Vladom Košićem, biskupom Križevačke eparhije Nikolom Kekićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, te pomoćnim zagrebačkim biskupima – Valentinom Pozaićem, Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim.

U svojem se pozdravnom govoru, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, kardinal Bozanić spomenuo svih onih kojima su teške poplave u našoj domovini i susjednim zemljama prouzročile gubitke i nesigurnost. “Da bi im naša kršćanska ljubav bila oslonac u teškoćama, milostinju ovoga slavlja usmjerit ćemo za potrebne u poplavljenim područjima”, kazao je kardinal. Zahvalio je kardinalu Grocholewskom, čiji je pohod zagrebačkoj Crkvi još jedan znak njegove povezanosti s hrvatskim narodom i Crkvom u Hrvatskoj, te mu kao trajni spomen na to slavlje darovao lik Majke Božje od Kamenitih vrata.

Na početku homilije kardinal Grocholewski osvrnuo se na pročitano evanđelje, odnosno na Elizabetine riječi koje se odnose na Mariju: “Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!” Od tih je riječi, kazao je kardinal Grocholewski, sv. papa Ivan Pavao II. napravio središnju misao svoje predivne enciklike o Mariji Redemptoris Mater.

“Taj je papa, sada svetac, izrazio veliko divljenje Marijinom vjerom, primjećujući da se toj njezinoj vjeri treba diviti ne samo u Navještenju, kada je Marija anđelu Gospodnjemu odgovorila: 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi', nego se treba diviti Mariji u cijelome njezinu životu”, naglasio je kardinal Grocholewski, dodavši da je vjera temeljna stvarnost u životu svakoga od nas i da o njoj ovisi sav dinamizam našega kršćanskoga života i naš hod prema svetosti.

Prisjetio se svojih gimnazijskih dana kada je često uvečer izlazio promatrati zvijezde. Upravo je vjera, nastavio je kardinal Grocholewski, poput noći posute zvijezdama. “U vjeri vidimo nejasnije, nepreciznije (puno je otajstava, puno toga što nismo sposobni razumjeti), ali vidimo dalje, ispunjenije; vidimo svoj maleni život u perspektivi vječnosti, cjelovitosti svoga postojanja”, objasnio je.

Upozorio je na čovjekovu slabost u duhovnome životu, koja proizlazi iz našega ograničavanja na ovaj, zemaljski život. “Imam dojam da se mi kršćani često ponašamo poput pogana koji izvana podupiru vjeru; koji se očituju u prilog vjere; koji ju čak i brane, ali nemaju hrabrosti skočiti u rijeku vjere; nemaju hrabrosti promišljati i djelovati u skladu s kategorijama vjere”, naglasio je kardinal Grocholewski, napominjući da istinska pustolovina vjere započinje baš tada, kada se bacimo u rijeku vjere, kada počinjemo misliti i djelovati sukladno logici vjere. “Takva je bila Marijina pustolovina vjere i svih svetih, kao i ključ njihove plodnosti u životu Crkve”, podsjetio je.

Na kraju homilije pozvao je vjernike da budu hrabri za razmišljanje, za prosuđivanje i za korjenito djelovanje, sukladno logici vjere. “Tada vaš život i vaš apostolat u današnjemu svijetu, na koji smo svi pozvani, ne će moći ostati bez ploda”, zaključio je kardinal Grocholewski.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata od Kaptola, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića i Radićevom ulicom do Kamenitih vrata i Trga sv. Marka. Procesijski hod završio je molitvom pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata. (tuzgn / gk)

Više pročitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 8. lipnja. Već od srijede novi je broj dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.