Proslavljena Gospa Snježna, zaštitnica Krapinsko-zagorske županije

Proslavili smo blagdan Gospe Snježne u Belcu – zaštitnice Krapinsko-zagorske županije svečanom koncelebriranom misom u 11 ove subote, 5. kolovoza. Misno slavlje predvodio je vlč. Dominik Jaić iz Vrbovca, a u koncelebraciji sudjelovali su svećenici Zlatarsko-belečkog dekanata: dekan vlč. Stjepan Prugovečki iz Župe Mihovljan, vlč. Dragutin Cerovečki iz Župe Zlatar, vlč. Andrija Jamberuš iz Župe Zajezda, vlč. Josip Ban iz Župe Orehovica, vlč. Vladimir Drnetić iz župe Lobor, vlč. Stjepan Halužan iz Župe Mače, te domaći župnik vlč. Milan Pušec.

U slavlju su sudjelovali još vlč. Matija Knok, porijeklom iz susjedne župe Lobor te vlč. Franjo Mezak iz župe Desinić, bogoslov Marko Malek – Solgat te sjemeništarac Luka Žeželj. U svojoj propovijedi vlč. Luka Jaić je naglasio kako na današnji dan slavimo i dan Domovinske zahvalnosti: “Dan pobijede i Domovinske zahvalnosti podsjeća nas da smo mnogo toga učinili, mnogo toga pretrpjeli mnogo toga izgubili, i u suzama ostavili iza sebe. Ali nam je, draga braćo i sestre, mnogo toga dano odozgor, od dragoga Boga kojemu su upućene nebrojene i iskrene molitve u najtežim trenucima, a kojemu i danas upućujemo i neprestano molimo za mir i blagostanje. Za našu divnu domovinu, za naše branitelje, za svaku suzu, za svaku kap znoja i kap krvi prolivene da bi mi ovdje danas stajali ponosna srca.”

Vlč. Luka Jaić istaknuo je važnost štovanja Gospe Snježne slijedeći njen primjer u vjeri: “Njena vjera bila je joj je snaga i put kroz sve križeve života, nije shvaćala što joj se događa i zašto to tako mora biti, jednostavno je u vjeri ostala jaka tiho govoreći: Bože neka bude volja tvoja.” Blagdan Gospe Snježne, kad Hrvatska ujedno slavi Dan domovinske zahvalnosti, glavno je proštenje belečke župe, koje pohode mnogobrojni hodočasnici još od čudesnog ukazanja u Belcu u 17. stoljeću.

S obzirom da je Majka Božja Snježna u Belcu zaštitnica KZŽ-a, misnom slavlju prisustvovali su predstavnici vlasti: predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te članovi županijske skupštine, kao i predstavnici Grada Zlatara: gradonačelnica Jasenka Auguštan Penetek te dogradonačelnik Stanko Majdak. Proštenje na čast Gospe Snježne tradicionalno pohode i mnogobrojne udruge, a tako je bilo i ove godine kada su svoje štovanje Gospi Snježnoj ukazali pripadnici braniteljske udruge Tigrovi, članovi DVD-a Belec,  Belečke mažoretkinje, KUD Belec i Olditmer kluba VW Buba.

Misno slavlje pratila je Gradska limena glazba iz Zlatara te župni crkveni zbor. Na kraju misnog slavlja vlč. Luka Jaić udijelio je mladomisnički blagoslov, nakon čega je slijedio zajednički odlazak u procesiji u crkvu na zagovorničku molitvu, te blagoslov oldtimera ispred crkve sv. Marije Snježne. Nakon mise mnogobrojni hodočasnici su posjetili trdicionalnu zabavu u vrtu DVD-a Belec.

Ove nedjelje, 6. kolovoza svečanom misom zahvalnicom u 11 u crkvi sv. Marije Snježne članovi DVD-a Belec obilježili su 90 godina kontinuiranog rada. Misu je predvodio vlč. dr. Zvonimir Kurečić, prebendar zagrebačke prvostolnice i marčanski arhimandrit, a u koncelebraciji su sudjelovali još vlč. Blaž Bartol, domaćin vlč. Milan Pušec, bogoslov Marko Malek – Solgat  te sjemeništarac Luka Žeželj. Uz članove DVD-a Belec, misnom slavlju su prisustvovali mnogobrojni članovi bratskih vatrogasnih društava, predstavnici gradskih vlasti, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubiscki te izaslanik Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovič Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine.

Ivana Sambolić