Proslavljen blagdan zaštitnika Varaždinske biskupije

Misnim slavljem koje je u srijedu 7. rujna, na blagdan sv. Marka Križevčanina, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, proslavljen je nebeski zaštitnik Varaždinske biskupije. U predvečerje blagdana Male Gospe – Rođenja BDM misa je ujedno bila posvećena proslavi zaštitnice Varaždinske županije, pa su joj nazočili predstavnici Županije na čelu sa županom Predragom Štromarom. S biskupom Mrzljakom suslavilo je 80-ak svećenika, koji su prethodno sudjelovali na redovitom mjesečnom susretu svećenika Varaždinske biskupije.

Pozdravljajući okupljene, biskup Mrzljak uputio je čestitku u prigodi dvostruke proslave – biskupijskog zaštitnika i županijske zaštitnice – potaknuvši nazočne da mole njihov zagovor. Predstavnicima Varaždinske županije i svim njezinim stanovnicima uputio je čestitku u prigodi Dana županije koji se slavi na blagdan Male Gospe.

U propovijedi je biskup rekao da su se okupili da bi proslavili biskupijskog zaštitnika i mučenika za vjeru sv. Marka Križevčanina, te obrazložio kako se riječ mučenik može najbolje protumačiti kao svjedok, i to onaj svjedok koji je položio život svjedočeći vjeru. Dodao je kako mučenik tijekom života raste u vjeri i odnosu prema Bogu želeći time u punini ostvariti svoje čovještvo i odnos prema drugim ljudima.

Mučenici pritom imaju svoj stav, svoje uvjerenje i svoju savjest, kazao je biskup dodavši da nam Crkva stavlja svece kao primjere i svjedoke ispravnog izgrađivanja savjesti koja je nužna za rast u vjeri. Tada takva vjera postaje naš način života, svakodnevnog života i suživota s drugima, poručio je biskup dodavši da se takve vjere, kršćanske vjere, nije mogao odreći sv. Marko Križevčanin koji je u svojoj odluci da živi kršćanskim životom bio ustrajan i nepokolebljiv. Kao kršćanin i svećenik imao je jasan životni stav koji nije mijenjao ni po cijenu života.

Biskup Mrzljak zaželio je okupljenima da im sv. Marko Križevčanin bude uzor, ali i da mu se zagovaraju za pomoć u nasljedovanju na putu kršćanskog života, na putu izgrađivanja savjesti i rasta u vjeri.

Na kraju je varaždinski biskup istaknuo kako se pritom mogu zagledati u još jednog uzora kršćanskog života: biskupijskog suzaštitnika blaženog Alojzija Stepinca, koji je trajno imao svoj čvrsti stav, također i u životnoj opasnosti. Naglasio je kako oba biskupijska zaštitnika, koji se slave i kao mučenici, nisu mogli drugačije proživjeti svoj život upravo iz razloga jer su se trajno opredijelili za Boga. Zaželio je okupljenima da im i nedavno veliko euharistijsko slavlje u ludbreškom svetištu i poruke koje su tamo upućene budu također poticajima za svakodnevni kršćanski život.

Na kraju mise biskup je još jednom uputio čestitke u prigodi proslave biskupijskog zaštitnika i županijske zaštitnice te je zaželio da duhovne vrijednosti kao nepromjenjive i vječne vrednote odgajaju savjesne ljude kako bi bili dobri građani ovog društva.

Liturgijsko pjevanje na misi predvodio je katedralni zbor Chorus angelicus pod ravnanjem mo Anđelka Igreca. (ika / gk)