Proslavljen blagdan Preobraženja Gospodnjeg u Mariji Bistrici

Svake godine o blagdanu Preobraženja Gospodnjeg u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke hodočasti veliki broj hodočasnika iz svih dijelova Lijepe Naše. Ove subote 7. kolovoza hodočastili su vjernici iz pedesetak župa kako bi ujedinjeni u molitvi i zahvalnosti obnovili svoju vjeru.

Središnje misno slavlje je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. U svojoj propovijedi biskup Šaško je pozvao vjernike na molitvu kako bismo se mogli ispuniti radošću: „Razna su brda oko nas ali danas se zagledajmo u brdo u nama, u gore koje prijete našoj radosti i ne bojmo se gledajući Mariju iz svega srca zapjevati umnoži našu vjeru! To je prava nakana koju ovdje izgovaramo kao Crkva, kao zajednica onih koji ne žive na prividu i koji gledajući ovaj svijet nastoje vidjeti Božje lice ponajprije u ljudima oko sebe i u tom licu odraz vječnosti. Upravo je taj odraz u opasnosti da bude izgubljen.“

Na kraju svoje propovijedi biskup Šaško je podsjetio vjernike na činjenicu da je vjera trajni napor i potreba čovjekova srca : „Braćo i sestre molimo zato iskrena i radosna srca jer ovaj narod koji je ovdje okupljen govori proročki, jednostavno i ponizno znajući da Bog svojih ne ostavlja. Ova prekrasna prinosna plitica čovjeka govori drugačijim jezikom od jezika nepravde i nasilja. Zahvalnošću primimo taj dar i ne bojmo se moliti iskrena srca umnoži našu vjeru jer pogled nam nikada nije dovoljno bistar da ne bismo osjetili težinu križa“.

Slijedeće veliko hodočašće, a po brojnosti vjernika hodočasnika, i najveće hodočašće u marijabistričko svetište, na rasporedu je 14. i 15. kolovoza kada Crkva slavi svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, Veliku Gospu.

Proslava započinje u predvečerje svetkovine 14. kolovoza svečanom procesijom sa svijećama u 20.30 sati te svečanim misnim slavljem u bazilici koju predvodi bistrički mladomisnik vlč. Kornelije Grgić s početkom u 21:30 sati.

Na sam dan proslave svetkovine, 15. kolovoza, misna slavlja su u 6 sati ujutro u bazilici; pobožnost križnog puta na bistričkoj kalvariji je u 8.30, a u 7.30 i 9 sati misna slavlja su u kapelici sv. Petra.

Središnje misno slavlje na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca, tradicionalno predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U popodnevnim satima vjernici mogu sudjelovati u pobožnosti euharistijskog klanjanja u bazilici s početkom u 14 sati, a misnim slavljima u 16 sati u kapelici sv. Petra, u 18 sati na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca te u 20 sati u bazilici.

Priliku za sakrament pomirenja, ispovijedi i pokore, vjernici imaju cijeli dan od 7 do 18 sati.

Natalija Benko/Radio Marija Bistrica