Proslave Vincekovog

Danas je Vincekovo, odnosno dan svetog Vinka, mučenika i đakona, u narodu poznatijeg kao vinskog sveca. Vincekovim počinje nova vinogradarska godina, pa se u vinogradima obavlja pučki običaj prvog orezivanja i blagoslova.

Vincekovo će ovog vikenda obilježiti brojne udruge diljem Zagorja. U Mariji Bistrici ove subote na Vinskom vrhu, središnju proslavu organizira Udruga vinara, vinogradara i podrumara ”Vinski vrh”. Program počinje u 12 sati.

Udruga vinara “Kliet” iz Lobora program priprema kod klijeti Janka Hađara, u Petrovoj Gori, s početkom u 12 sati. Blagoslov će predvoditi velečasni Vladimir Drnetić, a za glazbu je zadužen Ansambl „Zagorje“.

Udruga vinara i vinogradara “Trsek”, Konjščina i Hrašćina, druženje za Vincekovo priređuje sutra u Trgovišću.

Članovi mihovljanske Udruge “Lucen” Vincekovo će obilježiti najprije u Gregurovcu, u vinogradu obitelji Štefa Sveteca, gdje u 13 sati počinje ceremonijal prve rezidbe i blagoslov vinograda, a druženje će se nastaviti od 17 sati u Društvenom domu u Mihovljanu, uz Ansambl Fiškali.

Proslavu Vincekovog organizira i zlatarska Udruga vinara i vinogradara “Pajdaš”. Održat će se na OPG-u Posarić u Puljku, a uz obilježavanje Vincekovog održat će se i redovna godišnja skupština udruge. Program počinje u 14 sati ceremonijalom orezivanja trsja, a početak skupštine planira se u 16 sati.
I dvije udruge koje djeluju na području Bedekovčine organiziraju prigodni program. Udruga “Brajde” Poznanovec organizira proslavu svetog Vinka ove subote, s početkom u 15 sati, pod šatorom na Poznanovčanskim bregima, dok je Udruga vinogradara i vinara “Bilikum” proslavu organizirala danas s početkom u 15 sati, kod vinarskog doma u Bedekovčini, uz domaću gastro ponudu i domaći glazbeni sastav.