Proslava Tijelova u sisačkoj katedrali

Povezanost s Isusom učiniti vidljivom i u svakodnevnom životu

 Misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić svečano je u četvrtak 30. svibnja u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa proslavljena svetkovina Tijelova.

U homiliji je biskup primijetio da svake nedjelje slavimo Euharistiju, u kojoj nam se darovao sam Gospodin te je stvarno prisutan među nama na opipljiv način u kruhu i vinu, tim znakovima svoje nazočnosti. No blagdan Tijelova, kazao je biskup Košić, ima još jedno značenje: s proslavom Tijelova, tamo od 14. stoljeća, kad je uveden u Crkvu, povezane su tijelovske procesije.

“To znači da se Presveti Oltarski Sakrament iz crkve iznosi i pronosi ulicama i trgovima, naših gradova i sela. Poruka te euharistijske procesije jest u tome da postanemo svjesni kako naše prijateljstvo i povezanost s Isusom treba biti vidljivo i u našem svakodnevnom životu, ne samo u crkvi, nego i po ulicama i trgovima naših gradova i sela. Drugim riječima, mi smo kršćani svuda gdje god bili, te svuda trebamo pronositi Krista i njegovu nazočnost učiniti vidljivom”.

U nastavku biskup se osvrnuo na potrebu da se Krista pokaže svijetu i zapitao jesmo li kao vjernici dovoljno svjesni da budemo i u pitanjima koja se tiču svjetovnog života na onim stavovima koje od nas očekuje Krist Gospodin. Uzevši za primjer peticiju da se u Ustav RH unese definicija braka da je on zajednica žene i muškarca, biskup je istaknuo da je to pitanje koje je i crkveno, a ne samo svjetovno.

“Mi u Crkvi dakako nikada nećemo odstupiti od tog poimanja braka i obitelji, ali nama je stalo da i društvo živi prema zamisli svoga Stvoritelja. Ta dakle božanska načela ne držimo samo za sebe, ne želimo živjeti samo u crkvenim krugovima, nego želimo da se i društvo izgrađuje na tim temeljima, za koje mi vjerujemo da su zdravi i jedini od Boga dani za dobro čovjeka i društva. To je svojevrsno 'miješanje', ali mi kršćani smatramo da smo dužni brinuti se za ovaj svijet, a ne samo za sebe. Najbolje što imamo za sebe želimo dati i svima oko sebe, želimo im pokazati Spasitelja koji vodi u život, a izvodi iz ropstva smrti i propasti”, zaključio je biskup i dodao da je funkcionalnost Crkve je u tome da pomaže društvu, “da ga prožme vrijednostima i onim dobrima koje ga mogu oplemeniti i učiniti da živi u dobru, da čuva život, da pomaže pronaći pravi put, da dođe do željenog i dobrog cilja”.

“To je smisao i Tijelova. Ono nas uči da naša pobožnost u crkvi treba roditi našim djelovanjem za dobro svijeta, za dobro društva u kojemu živimo”, poručio je biskup Košić.

Misno slavlje i tijelovsku procesiju animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i uz orguljašku pratnju Marijane Boček. (sv, gk)