Proslava Sv. Florijana u Zaboku

Sveti Florijan u narodu je poznat kao zaštitnik od požara i poplava, a vatrogasci ga posebno štuju kao svoga sveca zaštitnika.

Prema legendi, sv. Florijan je živio u 3. stoljeću poslije Krista u rimskoj pokrajini Noricum, današnjoj Austriji. Bio je rimski časnik vjerojatno zadužen za vatrogastvo u vojnim vatrogasnim postrojbama tadašnjeg Rima. Kako nije odobravao postupke Dioklecijana prema kršćanima, te se i sam proglasio vjernikom, osuđen je na smrt.

Sv. Florijana s vatrogastvom se povezuje od početka 13. stoljeća, te se njegov lik pojavljuje na vatrogasnim zastavama, opremi i simbolima.

Središnja proslava obilježit će se na sam blagdan sv. Florijana u ponedjeljak 04.svibnja okupljanjem vatrogasaca u 17.00 sati ispred zabočkog DVD-a odakle će krenuti svečana procesija uz pratnju limene glazbe DVD-a Zabok prema kapelici sv. Antuna u Grabrovcu gdje će se održati koncelebrirano misno slavlje koje će predvoditi zabočki župnik i član DVD-a Zabok Marijan Culjak s početkom u 18.00 sati.

U svečanim odorama zabočki će vatrogasci zahvaliti svome nebeskom zaštitniku te odati počast svim pokojnim vatrogascima kako sa našeg područja tako i cijele Hrvatske. Nakon misnoga slavlja uslijediti će prigodno druženje.

Darko Fiket