Promocija zbirke pjesama zabočkog župnika Marijana Culjaka – „Pjesme za dušu“

U zabočkoj osnovnoj školi „Ksavera Šandora Gjalskog“ u srijedu 17. studenoga. 2010. održala se promocija prve zbirke pjesama zabočkog župnika Marijana Culjaka pod nazivom „Pjesme za dušu“.

Knjigu su predstaviti vlč. Josip Komorčec – Pepek, dr. sc. Rajko Fureš – recenzent te hrvatski književnik Vladimir Poljanec – urednik, kao i sam autor vlč. Marijan Culjak.

Zabočki župnik vlč. Marijan Culjak večeras je pokazao svoju dušu. Rasprostro ju je pred nas hrabrošću jednog umjetnika koji svoje osjećaje mora podijeliti sa publikom. Kako sam morao fotografirati događaj da ga mogu prezentirati čitaocima uspio sam fotografirati svakog govornika osim jednog. Taj jedan je Marijan Culjak. Slušajući ga kako govori svoju pjesmu odlutao sam u mislima zajedno s njim na morsko žalo. Tek kad je sjeo shvatio sam da ga nisam fotografirao dok govori. Nemojte mi zamjeriti na neprofesionalnosti ali ipak sam ja umjetnik koji je igrom sudbine morao ući u novinarske vode.

Da se vratim na zbirku pjesama Pjesme za dušu. Knjigu su predstavili velečasni Josip Komorčec-Pepek koji je govoreći o zbirci rekao kako je sadržaj zbirke dio prošlosti izrečen i zapisan u sadašnjosti da služi budućnosti. Recenzent knjige dr. Rajko Fureš rekao je kako će nas čitanje pjesama vratiti u dane djetinjstva kojeg svi nosimo u sebi. Urednik zbirke gospodin Vladimir Poljanec izrazio je zadovoljstvo što ga je pripala čast da uređuje takovu zbirku pjesama.

U svojem obraćanju prisutnima vlč. Culjak je spomenuo kako mu netko može i prigovoriti da takove pjesme i takove slike može svatko raditi ali da je razlika u tome da oni mogu a on jest. Samom tom rečenicom opisao je sve strahove, ufanja i nade svakog umjetnika.

Večer je svojim čitanjem pjesama upotpunila Gloria Kalac a za glazbeni dio pobrinuo se ženski vokalni sastav Kiriales iz Svetog Križa Začretja.

Predstavljanje zbirke pjesama vodio je gospodin Nikola Capar.

Kao jedan od prisutnih gostiju na večerašnjem druženju publici se obratio i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić. Njegove riječi su kako je glas duše Marijana Culjaka našao odjeka u  dušama publike i uz malo vedrine dodao da više nebumo popevali „Popevke sam slagal i rožice bral…“ već „Popevke sam slagal i školjkice bral…“ što je naišlo na buran pljesak publike.

Moram spomenuti da je sav prihod s večerašnjeg druženja namijenjen za Caritas.
Hvala Marijanu na lijepo provedenoj večeri i Hrvatskoj udruzi Muži zagorskog srca na izdavanju ove zbirke pjesama.

TEKST I FOTO: NENAD KRALJ