Promicanje istine o Domovinskom ratu – održana završnica projekta

U Zaboku je održana završnica projekta “Promicanje istine o Domovinskom ratu”, kojeg je u 14 osnovnih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji prošle godine provela Udruga veterana Specijalne policije Domovinskog rata „Barun”. Projekt se sastojao od predavanja o Domovinskom ratu i likovno-literarnog natječaja. Članovi udruge učenike se upoznali s kronologijom Domovinskog rata, najvažnijim bitkama, akcijom „Oluja” i mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja. Također pričali su im o svojim iskustvima, o motivima sudjelovanja u Domovinskom ratu, s čime su se sve suočavali tijekom rata i kakve posljedice danas imaju.

Na svečanosti u Zaboku, u nazočnosti ministra branitelja Predraga Matića, podijeljena su priznanja za tri najbolje ocijenjena rada u likovno literarnom natječaju. Prvu nagradu za likovni rad dobio je Nikola Mišel Puklin za plakat pod nazivom “Domovinski rat – Ponosni smo, Slobodni smo, Jednaki smo”, a prvu nagradu za literarni rad Maja Hanžek, za rad pod naslovom “Mir svima”.

Ministar branitelja je zahvalio školama koje su se uključile i naglasio kako je važno da učenici o Domovinskom ratu čuju od samih sudionika, branitelja. Također je najavio, od iduće školske godine, početak projekta Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, pa će svi osmaši ići u dvodnevni posjet Vukovaru.

Po Matićevim riječima, Udruga Barun jedna je od braniteljskih udruga koje su shvatile čemu one služe. Ne da „bistre” politiku, danas jednu sutra drugu, već da rade upravo ono što piše u njihovim statutima, da brinu o svojim članovima i šire istinu o Domovinskom ratu. Matić je poručio svima da je Domovinski rat završio, a da je dužnost udruga čuvanje uspomena na Domovinski rat i na događaje 90-tih i čuvanje uspomena na poginule.

Ministarstvo branitelja poduprlo je projekt s deset tisuća kuna, a pomogla je i Krapinsko-zagorska županija, s pet tisuća kuna.

Zalaganje Udruge “Barun”, koja radi i na nizu drugih projekata, na dodjeli priznanja pohvalio je i župan Željko Kolar. Naglasio je da se udruga odvojila od politike i da radi isključivo u interesu branitelja te promiče istinu o Domovinskom ratu, istaknuvši da bi njen primjer trebale slijediti i druge braniteljske udruge. Kolar je dodao da je projekt pokazao da djeca znaju dosta o Domovinskom ratu iako se u školama o njemu ne uči dovoljno, te da je odaziv bio odličan.