Proložac: Nadbiskup Barišić zaredio za đakone osmoricu bogoslova


Dragi đakoni, potrebni ste službenici prije svega našoj Crkvi, ali i našem društvu jer upravo ono što gradi i potvrđuje čovjeka je služenje, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić prilikom đakonskoga ređenja koje je u nedjelju, na svetkovinu Krista Kralja, održano u imotskoj župi Sv. Mihovila u Prološcu.

Tom prigodom nadbiskup je za đakone zaredio osmoricu bogoslova, četvoricu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Vinka Beusa, don Matu Brečića, Maria Popovića i Antu Rako te četvoricu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: Nediljka Čarapića, Pericu Maslaća, Maria Radman i Josipa Sušića.

U slavlju je sudjelovalo četrdesetak svećenika, odgajatelja i profesora, među njima provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željko Tolić i generalni vikar mons. Ivan Ćubelić.

Nakon što su kandidati za đakonat i prezbiterat navijestili Riječ Božju te njihovi odgojitelji pred nadbiskupom zajamčili da su prema sudu Crkve prikladni za đakonsku i prezbitersku službu, nadbiskup je održao prigodnu homiliju u kojoj je pojasnio službu đakonata kao predanje i služenje Bogu i Crkvi.

Đakone je mons. Barišić podsjetio da su oni dar Božji Crkvi i narodu Božjem. Izabrala vas je Crkva kao svoje članove. Tražili su ljude pune duha Božjega i vjerujem da je Crkva u vama prepoznala ove temeljne vrednote, kazao je nadbiskup.

Podsjetivši na primjer sv. Franje koji je kao đakon smatrao da nije dostojan da prihvati veći red, nadbiskup je pozvao đakone da budu poslužitelji najpotrebnijih, svjedoci istine i ljudi oltara.

Nakon popričesne molitve, uz zahvale i čestitke nadbiskupa, posebno se zahvalio i provincijal Tolić koji je izrazio zahvalu što se sve to dogodilo u jednoj franjevačkoj župi te istaknuo da se hrvatski narod ne treba bojati jer će uvijek imati one koji će služiti i slaviti Gospodina.

Misno slavlje je pjevanjem uveličao i Veliki mješoviti pjevački zbor župe Proložac na čelu s dugogodišnjom voditeljicom s. Filipom Smoljo. (ika / gk)