Projekt Stubaki – HDZ napao, Kolar i Andabak odgovorili

Na konferenciji za novinare vodstvo Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko – zagorske županije ponovilo je svoje nezadovoljstvo odlukom Županijske skupštine da se, novim Dodatkom Ugovora između Krapinsko-zagorske županije i Sunce koncerna Jake Andabaka, ponovo produži rok u kojem taj poznati hrvatski turistički poduzetnik realizira dugo najavljivani projekt ‘Stubaki’. Naime, Krapinsko – zagorska županija i Jako Andabak prije 9 godina potpisali su Ugovor i osnovali zajedničku tvrtku, Stubaki d.d., s ciljem da se na zemljištu površine sedamdesetak tisuća četvornih metara, koje je u vlasništvu Županije, izgradi veliki turistički, hotelski, wellness i kupališni kompleks, koji je trebao biti vrijedan oko 100 milijuna eura. U zajedničku tvrtku Andabak je unio 45.8 milijuna kuna vlastitog kapitala, a Županija je unijela zemljište, čija je vrijednost tada procijenjena na 11 milijuna kuna, za što je dobila 9 posto udjela u tvrtci. No, godine su prolazile, uredila se infrastruktura, dio prilazne ceste, no radovi na izgradnji samog kompleksa nisu počeli. U rujnu ove godine Andabak je tražio da se napravi Dodatak Ugovoru te da mu se rok za izgradnju ponovo produži. Županija je na to pristala, dala mu je 2 i pol godine da započne radove i još 2 i pol godine da ih završi, no županijska oproba na čelu s HDZ-om zbog toga je na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine žestoko negodovala, a na konferenciji za novine još žešće su zbog cijele priče napali županijsku vlast i župana Željka Kolara.

”Prolongiranje agonije projekta Stubaki za dodatnih pet godina u skladu s izglasanim drugim aneksom ugovora o javno privatnom partnerstvu župan Kolar i vladajuća većina u županijskoj skupštini još jednom dokazala je da je nesposobna upravljati strateškim investicijama na području županije, slično kao i sa slučajem izgradnje Doma za starije i nemoćne u prostorima bivše bolnice u Zaboku. Činjenica da privatni investitor devet godina nije zapiknuo lopatu na gradilištu gdje su trebali izniknuti novi bazeni, sadržaji zdravstvenog turizma, te dva nova hotela sa 4* i jedan grand hotel sa 5* debakl je politike koju vodi županijski SDP i župan Kolar, kao i njegovi prethodnici gđa. Sonja Borovčak i g. Siniša Hajdaš Dončić obzirom da su isti umjesto aktivnih partnera u naravi bili samo pasivni promatrači u priči oko projekta Stubaki ”– rekao je predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj Skupštini, Mirko Krznar.

Njegov stranački kolega i županijski vijećnik Daniel Vnuk iznio je i određene sumnje za koje smatra da bi trebale provjeriti i neke nadležne institucije. ”Opravdano izričemo svoje argumente da su župan Kolar i privatni investitor “prevezli Zagorce žedne preko topličke vode“, te da projekt Stubaki ne služi ničem drugom nego u špekulativne svrhe privatnog investitora i povezane mu interesne skupine koju predstavljaju g. Kolar i županijski SDP. Da je tomu tako potvrđuje i činjenica da privatni investitor nikada ni izbliza nije imao “greenfield“ investiciju u turizmu vrijednosti 100 milijuna eura, te da je isti od 45.8 milijuna kuna kapitala koje je temeljem ugovora unio u društvo Stubaki d.d. sebi kroz pozajmice i ostala financijska potraživanja povratio 38.9 milijuna kuna čemu u prilog govore revizorska izvješća društva Stubaki d.d. Zagorje i Zagorci nažalost žrtve su promašene SDP-ove županijske politike i klijantelizma, a aktualna županijska vlast predvođena županom Kolarom svjesno obmanjuje javnost i maže oči našim Zagorcima. Jednako tako izričemo sumnju da župan Kolar uz pomoć članova NO Stubaki d.d. gđe. Sonje Borovčak i g. Tomislava Haramusteka, te Martine Kovačić kao članice uprave prikriva kriminalne radnje projekta Stubaki, obzirom da je 68.645 m2 vrijedno turističko zemljište koje je županija kao vlasništvo svih Zagorki i Zagorcov unijela u društvo od strane privatnog investitora 2014. godine opterećeno hipotekama Partner banke d.d. u ukupnom iznosu od 1.8 milijuna eura, a koje služe kao pokriće po izdanim mjeničnim jamstvima do 2031. Godine, ne zna se izdanima prema kome niti u koju svrhu. O tome ni riječi u dostavljenim materijalima prilikom izglasavanja drugog aneksa ugovora s privatnim investitorom” – rekao je Vnuk.

Svoje nezadovoljstvo iznio je i potpredsjednik Županijske skupštine Dragutin Ranogajec. ”Evidentno je da župan Kolar i vladajuća većina u županijskoj skupštini predvođena SDP-om slijepo štite privatnog investitora obzirom da su isti bez argumentacije, bez uvjeta i čvrstih jamstava odobrili prenamjenu projekta koji sada obvezuje investitora na izgradnju svega sedam bazena i jednog hotela sa 300 ležajeva, te ujedno smanjili ugovornu kaznu investitoru sa dosadašnjih 11 milijuna kuna na svega 1.5 milijuna kuna u slučaju neispunjenja ugovorne obveze. Pitam se zašto g. Andabak niti predstavnici društva nisu našli obraza pojaviti se na sjednici županijske skupštine i argumentirano objasniti Zagorcima zašto devet godina nisu krenuli s radovima, te pojasniti planove za dalje. Pitamo se tko će prije svega platiti odštetu stanovnicima Stubičkih Toplica, te Stubičkoga kraja radi pasivnosti županijskih politika i svjesnog kočenja turističkog razvoja nekoć najpoznatijih toplica u Hrvatskoj. Uvjeren sam da izneseni argumenti primarno mogu poslužiti prozivanju aktualne županijske vlasti predvođene županom Kolarom i županijskim SDP-om na odgovornost, ali i kao dobar materijal za pokretanje istražnih procesa protiv istih” – rekao je Ranogajec.

Odgovor i potpisivanje aneksa

Župan Željko Kolar i Jako Andabak, vlasnik Sunce Koncerna, potpisali su u Bluesun Hotelu Kaj u Mariji Bistrici drugi aneks ugovora o javno – privatnom partnerstvu između Županije i društva Sunce premium d.o.o. za projekt ‘Stubaki’. Prema ugovoru, Sunce premium kao privatni partner započet će radove na izgradnji objekata u okviru Projekta najkasnije u roku 2 godine i 6 mjeseci, računajući od dana sklapanja Dodatka II. Ugovora o javno – privatnom partnerstvu i završiti ga u roku od 2 godine i 6 mjeseci računajući od dana započinjanja radova.

”Imamo samo dvije stavke koje smo mijenjali. Zbog brzog mijenjanja navika i zahtjeva tržišta nismo se ograničili, već smo definirali da to bude minimalno 300 soba, a ne 300 ležajeva kao što je danas spomenuto na jednoj čudnoj press konferenciji, da bude minimalno 7 bazena, wellness i spa centar kompletno gotovo i da ćemo tada smatrati da je taj ugovor realiziran. Drugi dodatak je da, ako radovi ne bi krenuli nakon 2,5 godine, onda investitor mora nadoknaditi štetu Županiji od 1,5 milijun kuna, s time da treba posebno naglasiti da u čl. 14. Ugovora piše, zbog zaštite imovine koju je Županija unijela u društvo Stubaki d.d., a to je 68.645 kvadrata zemljišta, imamo 11 vlastitih zadužnica, svaka u iznosu od 1 milijun kuna, dakle ukupno 11 milijuna kuna, i dvije bjanko mjenice koje su pohranjene u sefu u KZŽ. Ta garancija i dalje ostaje, stoga ne da smo smanjili garanciju prema imovini Županije s 11 na 1,5 milijuna već smo je povećali s 11 na 12,5 milijuna kuna. Kamo sreće da su svi koji su potpisivali ugovore u Hrvatskoj imali takve klauzulne zaštite za društveno zemljište. Hvala g. Andabaku što je imao razumijevanja i pristao na dodatno osiguranje koje štiti Županiju” – naglasio je župan Kolar.

Jako Andabak je zahvalio Županiji, rekavši da je zadovoljan. ”Analizirali smo stanje na tržištu i da smo, ne daj Bože, napravili taj projekt prije 3 ili 4 godine, danas bi bili u opasnosti kako spasiti tvrtku od stečaja, jer tržište nije dovoljno razvijeno da bi takav objekt poslovao profitabilno. Ukupno je do sada uloženo 28 milijuna kuna u Projekt Stubaki, što u projektnu dokumentaciju, što u istraživanja po pitanju vode i dr., što u gradnju pristupne ceste od 1,3 km u koji je ugrađena odvodnja, instalacije, voda, struja, telefonija, to je bio ozbiljan projekt. Realizirat ćemo projekt sigurno u proklamiranom vremenu jer se pitanje tržišta značajno promijenilo. Projekt ‘Stubaki’ će biti pozitivan i imati dobre mogućnosti” – istaknuo je Andabak.

Župan Kolar i Jako Andabak osvrnuli su se i na optužbe vodstva Županijske organizacije HDZ – a KZŽ iznesene na konferenciji za novinare, na kojoj je HDZ izrazio nezadovoljstvo ponovnim produživanjem roka te izrazio i sumnju da Andabak provodi kriminalne radnje, a župan ih prikriva.

O hipoteci Partner banke od 1,8 milijuna eura kojom je opterećeno zemljište, Jako Andabak je rekao: ” U određenom stupnju rješavanja likvidnosti jedne naše tvrtke je upotrjebljeno to jamstvo od naše tvrtke sestrinske ‘Stubaki’ za likvidnost toga društva. Na novinarsko pitanje da su iznijete tvrdnje da je hipoteka upotrjebljena da bi Andabak kupio Bizovačke toplice, odgovorio je da se to ne poklapa vremenski jedno s drugim i da su to netočne informacije koje nisu vrijedne komentara. ”Imam javni poziv za sve koji zastupaju tu stvar da pogledaju sve knjige, dođu s revizorom i ako utvrde bilo što sumnjivo, spreman sam pomoći da idu prema službenim tijelima, da institucije odrade svoj posao” naglasio je Andabak. ”Zemljište je od oko 70 tisuća kvadrata, a ja sam kupio još i malo više od toga od privatnih vlasnika i dodatno uložio 45 milijuna u poduzeće. Tih 68 tisuća kvadrata je značilo 9 posto ukupne vrijednosti onoga što sam uložio. Onaj tko ima malo soli u glavi, ako misli da će netko s 9 posto nečega stvarati potencijal za špekulaciju, onda ja mu nisam potreban za objašnjenje” – komentirao je Andabak optužbe o špekuliranju.

Kako je na HDZ- ovoj pressici postavljeno pitanje zašto župan nije na Županijskoj skupštini iznio podatak da je zemljište opterećeno hipotekom, odgovorio je župan. ”Bilo je na toj pressici više glupih pitanja, ne samo to. Koji bi bio razlog da ja to govorim uz ankes ugovora s obzirom da su podaci očigledno javni i mogli su znati za njih i prije dvije godine. Da su znali čitati gruntovni izvadak, mogli bi vidjeti da postoji glavna i sporedna hipoteka. Glavna je hipoteka podignuta na zemljište koje je unio g. Andabak u temeljni kapital društva, a zbog upisa na gruntovne izvatke je usput i sporedna hipoteka upisana na zemljište koje je bilo u našem vlasništvu. To nije nikakav razlog koji bi utjecao na odluku. Morate znati čitati. U glavnom ugovoru, kao što je i zaštitni čl. 14., isto tako je uvedeno koja je vrijednost našeg zemljišta ukupno u investiciji i klauzula, bez obzira koliko privatni investitor ulaže, da se naš udio ne mijenja. Osim zemljišta mi nismo uložili niti jednu lipu, napravili za vrijednost zemljišta koja je bila 5 milijuna kuna zaštitu od 12,5 milijuna kuna, uz uvjet da ako se nešto dogodi partneri dobivaju natrag svoje zemljište. A što se tiče provođenja velikih investicija, mi imamo još toplica na području KZŽ, koje nisu u ingerenciji KZŽ i nemaju ugovor s Andabakom, pa do danas nisu našle investitore. Šemničke toplice, nakon 14,15 godina HDZ – ove vlasti, zar mislite da gradonačelniku nije u interesu da nađe investitora za Šemničke toplice? A nema ga, a investicija je neusporedivo manja nego naša. A Grad i Županija zajedno sada rade projektnu dokumentaciju da bi mogli ponuditi nešto na temelju idejnog rješenja da pokušamo naći investitora, a razgovarali smo i pregovarali posljednjih godina s raznim, domaćim i inozemnim investitorima i niti jedan nije bio spreman na takvu investiciju u kontinentalnom turizmu. Situacija je za mene bila vrlo jednostavna i vrlo je lako bilo donijeti odluku” istaknuo je župan.

”Što se tiče onoga što je danas bilo, pozivam kolege gubitnike da ako imaju bilo kakvu informaciju da smo mi pogodovali ili napravili bilo kakvo kriminalno djelo, da to odmah, prema zakonu koji ih na to obavezuje, prijave nadležnim institucijama. Kad doživite takav poraz na izborima i nemate argumenta, idete s diskreditacijom” – zaključio je župan, dodavši da je KZŽ najtransparentnija županija s bezuvjetnim izvješćima revizije.

Kako se oglasio i SDP Stubičkih Toplica, istaknuvši kako dijeli zabrinutost mještana glede nastavka ugovora s Koncernom sunce, župan je komentirao da je njihova reakcija razumljiva. ”Ni mi nismo sretni što nije projekt još realiziran, a njihova reakcija je meni razumljiva, ljudi tamo žive” rekao je.

Župan je, potaknut novinarskim pitanjem, komentirao i ‘tajming’ potpisivanja ugovora s Andabakom. ”U pripremu potpisivanja ugovora krenuli smo odmah nakon Županijske skupštine u ponedjeljak. Imali smo dogovor za potpisivanje ugovora za danas, ali bez medija, no eto, poklopilo se, kako je održana jutarnja HDZ – ova pressica, odlučili smo danas pozvati i novinare da možemo odgovoriti na pitanja” – rekao je župan.