Proizvodi sela dostupni na 22 prodajna mjesta

U Zaprešiću je 19. siječnja, u organizaciji tamošnjeg gradonačelnika, održan svečani prijem za zadrugare Mljekarsko stočarske zadruge Proizvodi sela, koja ima članove i s područja Krapinsko-zagorske županije.

Osnovalo ju je u svibnju 2014. godine deset proizvođača svježeg mlijeka iz Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije i grada Zagreba, s glavnim ciljem dovesti u domove potrošača svježe mlijeko i mliječne proizvode sa zagorskih i prigorskih pašnjaka. Kako bi se ovo postiglo Zadruga je pokrenula projekt direktne prodaje putem mljekomata i do sada su otvorena 22 prodajna mjesta, a ukupno je u godinu dana prodano gotovo 330.000 litara mlijeka s obiteljskih stočarskih gospodarstava.

Zadruga trenutno raspolaže s potencijalom muznih krava koje dnevno osiguravaju proizvodnju od 12.000 litara (godišnje 3.500.000 litara) svježeg mlijeka prvog razreda koje nosi znak “Mlijeko hrvatskih farmi”.

Rezultate zadruge je na prijemu gradonačelniku Zaprešića Željku Turku i gostima predstavio upravitelj Darko Pavičević. Među uzvanicima bio je i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek, koji je podsjetio da su proizvođači mlijeka s područja Krapinsko-zagorske županije otvorili već devet mljekomata, među kojima su dva uz pomoć ove Zadruge postavljeni u Zagrebu. Županija pomaže otvaranje mljekomata, jer u tome vidi jedan od načina održivosti poljoprivrednih gospodarstava.

Zadrugarima su na uspješnom radu čestitali i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvoEmil Tuk, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Gordana Županac te zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Luka Čuljak.