Program prometne kulture za najmlađe – Jumicar u OŠ Marija Bistrica

OŠ Marija Bistrica i ove je godine bila domaćin programa prometne kulture za najmlađe – Jumicar. I ove godine održan je  edukacijski je koncept za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta (drugi razred), koji obuhvaća teme prometa, prve pomoći, zaštite od požara i minsko-eksplozivnih sredstava. Program provode tvrtka Mini Auti i MUP-RH u suradnji s partnerima HCK, HVZ, te HCR. Cilj programa je razvijanje dječje svijesti o opasnostima koje proizlaze iz cestovnog prometa i svakodnevnog života. U Mariji Bistrici sudjelovali su uz učenike OŠ Marija Bistrica i učenici OŠ ‘Matije Gupca’ Gornja Stubica i OŠ Zlatar Bistrica. U programu su sudjelovali i PP Donja Stubica, DVD Marija Bistrica i GDCK Donja Stubica.

Program se provodi u nekoliko posebno osmišljenih i tematski vezanih radionica prilagođenih dječjem uzrastu.

EDUKACIJA O PROMETU

Djeca o prometu uče kroz dva dijela edukacije: teorijski i praktični dio. Teorijski dio u trajanju od 45 minuta provodi se u prostorijama škole . U teorijskom predavanju predavači (pod nadzorom stručnih suradnika škole) obučavaju polaznike o prometnoj kulturi i pravilima putem multimedijskog prikaza stvarnih situacija i rizika u prometu. Drugi dio je praktični i odvija se na školskom igralištu ili u sportskoj dvorani gdje se postavlja mobilni prometni poligon na kojemu dijete kroz samostalno upravlja prilagođenim vozilom za obuku, te ima priliku uočiti poteškoće iz perspektive vozača, a sve u svrhu da postane što bolji pješak. Dijete po prvi put ima priliku osobno uvidjeti što znači biti vozač automobila u kontroliranim uvjetima. Vozila za obuku didaktički su prilagođena uzrastu od 7 do 12 godina. Policijski službenici asistiraju i nadziru edukaciju o prometu, te sudjeluju i nadovezuju se specifičnim temama i vlastitim iskustvima.

RADIONICA OSNOVA PRVE POMOĆI

Na početku radionice polaznike se upoznaje s važnosti i idejom edukacije. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih te se nakon demonstrira poziv prema službenicima hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći. Polaznicima se ukazuje na to da sami sebi ili drugima mogu pomoći pri nekim ozljedama. Otvaranjem kutije prve pomoći imenuju se svi dostupni materijali i definira se njihova upotreba. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede ili kako postupiti u određenim situacijama i važnost pozivanja hitnih službi u slučaju ozbiljnih nesreća ili nezgoda.

RADIONICA O ZAŠTITI OD POŽARA ZA DJECU

Polaznike se upoznaje s važnosti zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Ponavlja se broj telefona vatrogasne službe. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Po završetku vježbe, polaznicima se dijele materijali vatrogasne tematike.

RADIONICA ZAŠTITA OD MINSKO-EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Polaznike se upoznaje s činjenicom da postoji opasnost o mina u područjima na kojima žive. Naglašava se važnost izbjegavanja takvih područja, tj. da ne prilaze područjima s posebnom oznakom za oprez od mina. Učenicima se demonstrira kakve minske naprave postoje, objašnjava se djelatnost pirotehničara. Djecu se upućuje na valjane reakcije u slučaju susreta s minama.

“Čitav program održali su educirani stručnjaci iz Jumicar tima, prometne policije i Crvenog križa. Kroz interaktivno predavanje naši su učenici proširili svoja znanja o sigurnosti u prometu i prometnim pravilima koja treba poštivati, a zatim su imali priliku i sami nakratko postati vozači i praktično primijeniti stečena znanja što im je bilo posebno zadovoljstvo. Zahvaljujemo se voditelju čitavog programa Alanu Alagiću i Jumicar timu na organizaciji, Općini Marija Bistrica na ustupljenom prostoru, učenicima redarima Emanuelu Jeličiću, Patriku Bocu i Matiji Gabudu te djelatnicima OŠ Marija Bistrica koji su se brinuli čitavo vrijeme, kako bi učenici imali sve što im je potrebno za ugodan boravak na ovakvom hvalevrijednom događaju. ” – rekao je ravnatelj OŠ Marija Bistrica Dominik Karajić, a događaj je posjetio i pohvalio i načelnik Općine Marija Bistrica.