Program Hodočašća relikvija sv. Terezije u Hrvatskoj

U prošloj smo emisiji najavili dolazak relikvija štapa i stopala sv. Terezije Avilske u Hrvatsku. U današnjoj emisiji predstavljamo vam detaljniji program za svaki etapu puta po Hrvatskoj. Vidjet ćete da je hoodčašće, kao što je i logično, vezano uz neki karmelski samostan ili katedralu posvećenu sv. Tereziji. U Hrvatsku relikivja dolazi iz Italije i prvog dana kreće prema Požegi u katedralu, njoj posvećenoj.
17. ožujka  Prvo hrvatsko odredište bit će Požega gdje je Tereziji posvećena katedrala, grad i Katolička gimnazija. Doček svetih moći i hodočasničke skupine s relikvijom bit će 17. ožujka u 20 sati ispred požeške katedrale. Program se nastavlja cjelonoćnim bdijenjem te završava dan poslije, 18. ožujka, jutarnjom svetom misom u 8 sati i oproštajem.
18. ožujka Istoga dana u 12 sati „Put Svjetla“ dolazi do Svetišta Majke Božje Remetske i samostana karmelićana u Zagrebu. Tu će se u 12.15 održati tiskovna konferencija u prisutnosti štapa u početnom dijelu. Nakon toga konferencija se nastavlja, a hodočašće već kreće prema Mariji Bistrici. Prvi dio bit će pješački (do kapelice sv. Terezije Avilske u Čretu, filijali remetske župe), kao i posljednji (od Laza Bistričkoga do Marije Bistrice), a središnji dio autobusom.
Oko 15 sati predviđen je dolazak u Svetište Majke Božje Bistričke te procesija do samostana bosonogih Karmelićanki. Ondje će u dijelu dočeka, uz ostalo, književnica iz Varaždina Mira Šincek pročitati svoju „Priču o štapu sv. Terezije“ te će uslijediti Večernja molitva u čast sv. Josipa (16.00), slijedi potom nagovor o odnosu sv. Terezije i sv. Josipa i svjedočanstva pratitelja štapa. Nakon glazbenog i recitativnog programa u čast sv. Tereziji (18.15) uslijedit će vrhunac programa: Sveta Misa koju će predslaviti bistrički župnik mons. Zlatko Koren (19.00). U 20.00 ispraćaj je sv. Moći i relikvije. Istoga dana nastavlja se „Put Svjetla“ prema Hrvatskom Leskovcu, gdje se nalazi samostan Karmelićanki Božanskoga Srca Isusova. Ondje u 20.45 započinje uvodni program sa scenskim prikazom Terezijine pjesme „Za Tebe sam rođena“. U 21 sat doček je hodočasnika i molitva uz svete Moći i relikviju. Slijedi igrokaz „Skupa hodajmo“ o susretu sv. Majke Terezije od Isusa i bl. Marije Terezije od sv. Josipa, utemeljiteljice sestara Karmelićanki BSI. Potom je na programu duhovni nagovor o sv. Tereziji i svjedočanstvo gostiju hodočasnika o prijeđenim etapama „Puta svjetla“. Nakon toga će osobe iz javnog života čitati izabrane Terezijine tekstove, a večer će se okončati pobožnošću i čašćenjem Moći sv. Terezije.
19. ožujka Na liturgijsku svetkovinu sv. Josipa nastavlja se cjelodnevni program u istom samostanu koji je posvećen upravo sv. Josipu. Na programu je prijepodnevno hodočašće djece, 4. godišnji karmelski križni put za mlade „Zagrljeni s križem“ (15.00), pobožnost sv. Josipu u 17.00 i Sveta Misa koju će predslaviti o. Dario Tokić, OCD (18.00). Tijekom cijelog dana bit će moguće osobno doći i počastiti svete Moći te se zadržati u molitvi.
Iz Hrvatskog Leskovca „Put Svjetla“ nastavlja se prema samostanu bosonogih karmelićanki u obližnjoj Brezovici. Pješačka procesija krenut će u 19.30. Hodočasnike će u brezovičkom Karmelu dočekati glazbeni ugođaj prigodnog koncerta uz čitanje Terezijnih tekstova.
20. ožujka Prijepodne u Brezovici će biti ispunjeno predavanjem o sv. Tereziji, Krunicom s tekstovima Svetice i svečanom Euharistijom u 11 sati. 
Nakon ispraćaja iz Brezovice u 14 sati „Put Svjetla“ nastavlja se u samo središte Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje će u 16 sati biti evangelizacija s mladima i odakle će započeti hodočasnička procesija prema Remetama slijedeći trasu bl. Alojzija Stepinca koji je često pješice hodočastio iz Kaptola ka Gospi Remetskoj. U Remetama je predviđen svečani vrhunac hrvatske etape „Puta Svjetla“ Svetom Misom u 18.30. Za nastavak večeri očekuje se prigodni kreativni program za djecu, mladež i obitelji, a potom cjelonoćno molitveno-meditativno bdijenje pred izloženim moćima i Presvetim oltarskim sakramentom. Zbog važnosti sv. Terezije kao naučiteljice molitve na taj završni dio programa osobito su pozvani članovi raznih molitvenih zajednica.