Priopćenje za javnost iz vojnog ordinarijata

Istina se brani istinom
U povodu reakcija na propovijed koju je u prigodi proslave 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu u subotu 14. siječnja održao vojni biskup Juraj Jezerinac, a potom sudjelovao na svečanoj akademiji u “Zorinom domu”, Ured vojnog ordinarija izdao je priopćenje.

U priopćenju se ističe kako su upućena prigodna homilija na misi i prigodni govor na akademiji bili prožeti pastirskim riječima ljubavi i pozivom na zajedništvo utemeljeni na biblijskom liturgijskom čitanju i povijesnim činjenicama hrvatskog naroda bez imalo prizvuka dvosmislenosti, a još manje miješanja u politiku i ulaženja u politikantstvo.

Istoga dana, internetski portal Novi list kreira svoje vlastite uratke pod naslovom: “Za rat su krivi ateisti”, a Nedjeljni Jutarnji (15. siječnja, str. 10) donosi u svezi s tim svoj prilog pod naslovom: “Političke poruke – msgr. Juraj Jezerinac u Karlovcu” i podnaslov: “Dajte nam objektivne informacije o Uniji, a za rat su krivi ateisti”.

Oni koji su bili nazočni ovoj proslavi, s obzirom na ovakve natpise koji žele izokrenuti istinu unoseći elemente jedne vrste hajke, osjećaju se prozvanima od tih novinara i kolumnista zaštititi istinu koju je biskup Jezerinac uputio prigodom proslave u Karlovcu.

Novinarsko izvlačenje iz konteksta i davanje negativnog prizvuka s konotacijom “sotoniziranja ateizma” i “pozivanja na euroskepticizam”, više je nego li izokretanje istine, da ne kažemo novinarska laž. Ovakva ideološka obojena jednostranost i agresivnost pojedinih novinara poprima oblik promidžbenog rata, gdje se gubi svaka mjera, a u ovom slučaju mjera istine, a ne ulaženja u politikantstvo, kako to neki novinari žele prikazati, stoji u priopćenju.

Iz ovoga proizlazi jedna konstatacija; uvijek ista, od nekih zlonamjernih novinara, prozirna politikantska manipulacija Crkvom. Zna se vrlo dobro tko odbija vidjeti cjelinu i bilokakvo narodno zajedništvo na dan proslave 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i tko vreba na vratima Crkava da bi učinio senzaciju od molitve za narod i dobro naroda. Samo još jedan u nizu prozirnih pokušaja suptilnog napada i izokretanja istine s jasnom namjerom unošenja razdora u hrvatskom narodu, stoji u priopćenju iz Vojnog ordinarijata u kojemu se ističe da se cijela propovijed biskupa Jurja Jezerinca i njegov govor na svečanoj akademiji u cijelosti mogu pročitati na mrežnoj stranici Vojnoga ordinarijata. (ika / gk)