Priopćenje sa znanstvenog simpozija o Milanskom ediktu i sv. Ćirilu i Metodu

Nadahnuti novu evangelizaciju primjerom i djelovanjem sv. Ćirila i Metoda

Zaključujući Međunarodni znanstveni simpozij o 1700. obljetnici Milanskog edikta i 1150. obljetnici dolaska Sv. braće Ćirila i Metoda u Panoniju, koji se pod geslom “Za slobodu nas Krist oslobodi. Nova evangelizacija u svjetlu djelovanja Sv. braće Ćirila i Metoda” od 18. do 20. travnja održao u Srijemskoj Mitrovici i Beogradu, upućeno je priopćenje za javnost.

“Nova evangelizacija i danas treba i mora biti nadahnuta primjerom i djelovanjem Sv. braće te polazeći od shvaćanja mentaliteta današnjega čovjeka, osobito u svjetlu čitanja znakova vremena, poziva kršćane na snažnije osobno svjedočenje vjere, angažirani katekumenat i katehezu uranjajući u liturgijsko-sakramentalni život prianjanjem srca te gradeći zajedništvo mjesne Crkve pozvano je prožimati kulturu svjetlom Riječi Božje i uskvasati samo društvo evanđeljem”, stoji, među ostalim, u priopćenju koje potpisuju organizatori simpozija, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, srijemski biskup Đuro Gašparović te dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu prof. dr. sc. Pero Aračić.

U priopćenju se ističe da nužnost autoevagelizacije Crkve postaje zahtjev vremena kako bi se smanjio vjerski indiferentizam i raskorak između života i vjere.

“Svjesni smo da je Riječ Božja tvrda besjeda (usp. Iv 6, 60), da poziva na dosljedno nasljedovanje Krista, te da ima i onih koji će se pokolebati i neće smoći snage i hrabrost ići tim putem. Stoga, molimo Gospodina da nas to ne obeshrabri, već da prožeti Petrovim pitanjem “Gospodine, kome da idemo?” (Iv 6, 68) snažno ispovijedamo da samo Krist ima riječi života vječnoga”, pišu organizatori simpozija.

U priopćenju se izražava također radost “što duh jedinstva i zajedništva koji su promicala Sv. braća i danas živi na ovim prostorima”.

Međunarodni znanstveni simpozij o Milanskom ediktu i Sv. braći Ćirilu i Metodu organizirali su Beogradska nadbiskupija, Srijemska biskupija i KBF u Đakovu, uz sudjelovanje Pravoslavnoga bogoslovnog fakulteta u Beogradu i predavača iz pet država regije: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Italije. (ika / gk)

Više pročitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 28. travnja. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.