Prijem za dobrovoljne darivatelje na Pantovčaku

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svom uredu na Pantovčaku organizirala je u petak, 28. listopada svečanost povodom 25. listopada, Dana dobrovoljnih darivatelja, za darivatelje koji su 2014. i 2015. godine krv darivali 100 i više puta. Tom prigodom uz zahvalu na plemenitoj i humanitarnoj aktivnosti, darivateljima je dodijelila priznanja, a zahvalu je uputila i Hrvatskom crvenom križu što svakodnevno organizira akcije darivanja krvi.

Predsjednica je ukazala na važnost aktivnog djelovanja i na humanost koje naše društvo čini boljim. „Vaša brojnost govori o velikom srcu koje Hrvatska ima, o svijesti hrvatskih ljudi i težnji za pomaganjem drugima. Krv je život, a svi vi ste darivatelji toga života. Velika vam hvala na tome“, kazala je predsjednica. „Bez obzira na razvoj zdravstvenih sustava, bez obzira na tehnološki, gospodarski, obrazovni i društveni razvoj, zdravstvu će još dugo jedan od primarnih elemenata za funkcioniranje biti dragocjena ljudska krv. Još je dragocjenija spoznaja da svi vi krv darujete bez naknade i ikakvih očekivanja, osim onog da pomognete bolesnima i ozlijeđenima, da spasite ljudske živote“, zaključila je hrvatska Predsjednica posebno zahvalivši Hrvatskom Crvenom križu što svakoga listopada obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i što neumorno i svakodnevno organizira akcije prikupljanja krvi, kao i brojne humanitarne akcije.

S područja djelovanja GD CK Zlatar za 100 puta darovanu krv priznanja predsjednice dobili su Zlatko Jureković, Josip Mikulec, Stjepan Žugec, Vladimir Goleš, Čedomir Sviben, Darko Šavorić i Stjepan Turčin.

Na svečanosti na Pantovčaku bilo je oko 350 darivatelja iz cijele Hrvatske, a među njima i njih 32 iz Krapinsko–zagorske županije, za koje je uoči odlaska u Zagreb, u Krapini prijem održao i župan Željko Kolar, sa zamjenicom Jasnom Petek.

“Nema dovoljno dobrih riječi kojima bi se ovim ljudima moglo zahvaliti za ovo što čine već godinama, kako bi pomogli zajednici”, naglasio je župan Kolar ponosan što je već duži niz godina Krapinsko-zagorska županija u samom vrhu u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza krvi. Stoga je i s prijema upućen poziv građanima da se pridruže brojnoj obitelji humanista koji kroz sudjelovanja u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi nesebično daju dio sebe kako bi pomogli drugima.

slika