Prije 33 godine umro king Elvis

Obožavatelji Elvisa Presleyja okupili su se još jučer u blizini njegovog doma u Gracelandu kako bi probdjeli noć te uz svjetlost svijeća dočekali 33. godišnjicu njegove smrti. Tisuće poklonika lika i djela jedinstvenog Presleyja, unatoč niskoj temperaturi, cijelu su noć provele prisjećajući se Kralja. Tijekom posljednjeg tjedna obožavatelji iz cijeloga svijeta počeli su se okupljati oko zidina njegovog imanja poznatog pod imenom Graceland te su održavali sastanke klubova, organizirali natjecanja u imitiranju te se častili beskonačnim količinama maslaca od kikirikija i sendvičima od banana, koji su bili Kraljeva omiljena hrana.

Elvis Presley umro je 16. kolovoza 1977. godine u dobi od 42 godine. Život je okončao u svom domu, a uzrok smrti bila je prevelika količina droge koju je uzeo. Zbog toga je pao u duboku komu te, iako su pokušavali, liječnici mu nisu mogli spasiti život. Elvis se sa zdravstvenim problemima mučio zadnje dvije godine života. Obolio je od dijabetesa i gastritisa, a uzimanje droge samo je pogoršavalo njegovo stanje. Tri mjeseca uoči smrti, pjevač je preživio srčani udar no niti to ga nije nagnalo da promijeni stil života.

Legenda rock`n`rolla pjevati je počela s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. Prvu pjesmu napisao je i snimio kao rođendanski dar majci. Školovanje ga uopće nije zanimalo te je s 18 gosina učenju rekao zbogom i odlučio postati portir u kinu ili vozač kamiona. Životni put ipak ga je odveo u druge vode.

Elvisova glazbena karijera počela se zahuktavati sredinom prošlog stoljeća. 1954. godine snimio je prvu ploču s hitovima kao što su “That`s All Right Mama” i “Heartbreak Hotel”, doke je nekoliko godina posliej uslijedilo najuspješnije razdoblje njegove karijere. U tih 15 godina na estradi, do 1975., izdao je čak 52 ploče koje su se samo tijekom njegovg života prodale 600 milijuna primjeraka.

Osim golemog uspjeha u glazbi, Elvis je bio i uspješan glumac koji se tijekom razdoblja od šest godina stalno nalazio među Top 10 najkomercijalnijih. Život na velikom ekranu počeo je 1956. godine ulogom u filmu “Voli me nježno”. Uglavnom je glumio u glazbenim filmoviam orednje vrijednosti. No, naslovne pjesme tih iz tih radova uredno su postajale ogromni hitovi.

Zaludivši milijune svojim jedinstvenim stilom, glasom, pjevanjem, plesom i izvedbom uopće, Elvis je još tijekom života postao legenda. Djevojke su padale u nesvjest na njegovim koncertima, a muški rod mogao je biti samo ljubomoran. Uz golemu slavu i bogatsko došla je, u skladu s pravim rock stereotipom, i droga te sve grozne posljedice koje sa sobom nosi. Na žalost, za razliku od rock metuzalema kao što su Mick Jagger, Rod Stewart ili Eric Clapton, Elvis se nije uspio otarasiti loših navika koje su ga konačno koštale života. Da nikada nije ni prežaljen niti zaboravljen, svjedoče tisuće obožavatelja koje se svake gosine na današnji dan prisjećaju istinske glazbene ikone.

index hr