Prigledi, Stari zanati i Radovi u vinogradu osvojili Pajdaško sprehajanje

“Prigledi” KUD-a Belec osvojili su prvo mjesto na ovogodišnjem 40. “Pajdaškom sprehajanju”, koje je u subotu navečer održano u sklopu Dana kajkavske riječi. Drugo mjesto pripalo je “Starim zanatima”, Udruge Faringaši iz Orehovice, a treće mjesto “Proljetnim radovima u vinogradu”, obitelji Rogina iz Zlatara. Nagrade su uručili zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Nastupilo je 14 skupina, a sudionici su i ove godine, uz puno dobre volje i uloženog truda u slobodno vrijeme, dočarali brojne običaje, stare navade, težački život i oživjeli zaboravljene trenutke Zagorja, koji čine temelje tradicije i po kojima je Zagorje specifično u svojoj ljepoti. Najbrojniji su u prikazima bili Belčani, u pojedinim skupinama udruženi s prijateljskim društvima iz Mača, Lobora, Zlatar Bistrice i Konjščine, bilo je i Zlatarščana koji ne propuštaju niti jedno sprehajanje, a došli su i uvijek rado viđeni Gotalovčani, te po prvi puta grupa iz Orehovice.

Tri prva mjesta novčano su nagrađena, sa 1500, 2000 i 2500 kuna, a prvonagrađeni su dobili još i unikatni Zlatni lampaš, ručni rad Marijana Turka. Svi sudionici za dolazak nagrađeni su sa 500 kuna. U žiriju su bili, u ime Krapinsko-zagorske županije zamjenica župana Jasna Petek, zamjenica gradonačelnika Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, zlatarska spisateljica Božena Kos, čuvarica zagorske tradicije Nevenka Gregurić i u ime organizatora Pajdaškog sprehajanja, direktor Radio Zlatara Dalibor Gršić.

Dodatni štih povorci i ove godine dale su Belečke mažoretkinje i Gradska limena glazba, a sudjelovao je i VW Buba klub Hrvatsko zagorje i Oldtimer klub Klakson, Krapina.

Manifestaciju je vodio Krešimir Končevski, a brojne posjetitelje zabavljali su Sinovi Zagorja.