Priče o odrastanju

“Tomolina. Priče o odrastanju”, autorice Dubravke Rovičanac, objavljene su u izdanju Glasa Koncila. Više od četrdeset priča o igri, školi, prijateljstvu, ljubavi, opraštanju, lijepom ponašanju, svetima, blaženima, povezuje čvrsti kršćanski temelj: vjera u Boga, bez kojega se ne može zamisliti svakodnevica, a na taj je način kao živo tkivo povezano vjersko i svjetovno, koje se može graditi samo na jakome duhovnom temelju.

Knjiga donosi priče koje pripovijedaju o djetinjstvu dječaka Tome, uz kojeg u mudrosti napreduje i njegova teta Lina.

Ta dva lika, povezana i naslovom “Tomolina”, glavne su niti oko kojih se plete radnja priča. U njima pratimo Tomino odrastanje od zaigranog šestogodišnjaka u mladića na kraju osnovne škole koji “traži sebe” u svijetu prepunom izazova.

Teta Lina, lik koji resi nježnost i mudrost zrelih godina, za svaki događaj i problem, kao utjehu ili pak samo za uveseljavanje i poučavanje, nalazi priču kojom potiče i bodri svog nećaka da životne situacije promatra iz drugog kuta, da ih prožme vjerom te da prepozna što je zaista važno u životu.

U pričama upoznajemo i Tominu mlađu sestru Anu te njihove roditelje, čime se upotpunjuje slika suvremene obitelji, koja se bori za preživljavanje u vrevi velegrada.

Knjiga je nastala sabiranjem priča koje su nastale za emisiju Hrvatskoga katoličkog radija “Bubice u uhu – Priče za laku noć”, u razdoblju od 2002. do 2012. godine.

Obogaćena ilustracijama, nudi mnoge zanimljivosti iz crkvene i kršćanske baštine i bit će korisna djeci školskog uzrasta, kao i njihovim roditeljima.

Uza svaku knjigu na dar dolazi CD sa sedam izabranih priča. (iš, gk)