Predstavljena knjiga »Na vrelu liturgije«

Knjiga “Na vrelu liturgije. Teološka polazišta za novost slavljenja i življenja vjere” autora dr. Ante Crnčevića i mons. dr. Ivana Šaška u izdanju Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral (HILP) pri HBK predstavljena je u srijedu u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Knjiga na gotovo 700 stranica sadrži tekstove objavljene u liturgijsko-pastoralnom listu za promicanje liturgijske obnove “Živo vrelo” od 2004. do 2009. godine, koji izlazi u nakladi HILP-a. Ove godine HILP obilježava 20. obljetnicu postojanja, a “Živo vrelo” 25. godinu izlaženja.

Recenzent dr. Željko Tanjić govorio je o novim kretanjima liturgijske teologije i njezinu iznova otkrivenu mjestu unutar sustavne i fundamentalne teologije. Istaknuo je kako je knjiga važan doprinos razvoju liturgijske znanosti i kulture, ali i teologije u Hrvatskoj.

“Ovo djelo poput bisera ugrađuje se u nisku djela i autora koji su svojim promišljanjima, stavovima i radom na liturgijskoj obnovi obilježili postkoncilsko razdoblje hrvatske Crkve”, rekao je dr. Tanjić.

Dr. Ivica Žižić sa splitskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta osvrnuo se na nova kretanja unutar liturgijske teologije te istaknuo kako se kod autora u njihovim radovima, člancima i knjigama, pa i u ovom djelu sabranih eseja, iščitava ne samo neumorna upornost s podjednako iznenađujućom svježinom, nego i novi duh teološkog mišljenja.

Na kraju predstavljanja nazočnima su se obratili i sami autori.

Predstavljanju knjige nazočili su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Josip Oslić, profesori KBF-a, svećenici, redovnici, redovnice i studenti KBF-a.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Elizabeta Štancl i fra Branimir Novokmet, a program je vodila Tanja Popec. (ika / gk)