Predstavljen program 52. Tjedna kajkavske kulture i 25. ZGZ-a

U ponedjeljak, 28. kolovoza 2017. godine u Krapini je predstavljen program 52. Tjedna kajkavske kulture i 25. Zagorskog gospodarskog zbora

O navedenim temama govorili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, predsjednik Hrvatske gospodarske komore –Županijske komore Krapina Josip Grilec, direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedjeljka Vodolšak, umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki 2017. Siniša Leopold i predsjednik Krapinskog sportskog saveza Saša Kundih.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako očekuje da će u vrijeme trajanja Festivala Krapina postati središte kajkavštine, koje će okupiti posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske te je dodao: „Zagorski Gospodarski zbor organiziramo da odamo priznanje poduzetnicima, obrtnicima i gospodarstvenicima u Krapinsko – zagorskoj županiji, jer je prvenstveno njihova zasluga ostvarenje više od 11 milijardi kuna prihoda i pad nezaposlenosti. A za Tjedan kajkavske kulture, moja je poruka neka Krapina tada bude centar čitavog kajkavskog govornog područja, neka dođu posjetitelji iz cijelog Zagorja i gosti iz cijele Hrvatske. Morate biti jako izbirljivi da u bogatom programu ne nađete nešto za sebe“, rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović predstavio je novi sadržaj kojim će biti obogaćen ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor, a to je Smotra puhačkih orkestara Krapinsko – zagorske županije, u sklopu koje će svakog dana tijekom održavanja Zbora, na prostoru OŠ “Ljudevit Gaj” nastupiti dva – tri puhačka orkestra. Gradonačelnik Gregurović osvrnuo se i na druge kulturne događaje koji će obilježiti ovogodišnju manifestaciju, pa je tako istaknuo otvorenje Izložbe likovnih radova zagorskih umjetnika i koncert “Ususret festivalu”, na kojem će nastupiti Marija Borić, Karla i Dino Miklaužić te Ronald Braus. U atriju Franjevačkog samostana koncert će održati poznata zagorska sopranistica Barbara Suhodolčan, slavit će se i tradicionalna misa s kajkavskim pjesmama u župnoj crkvi sv. Nikole, a bit će otvoren i Muzej oldtimera. Vrlo atraktivan događaj, rekao je Gregurović, je auto kino na igralištu kod OŠ Augusta Cesarca u Krapini, gdje će biti prikazan film “Pirati s Kariba: Salazarova osveta”.

Voditeljica ureda Turističke zajednice grada Krapine, Nedjeljka Vodolšak, govorila je tako o događajima koji će se odvijati na otvorenom. Istaknuvši da će Tjedan kajkavske kulture biti otvoren u nedjelju, 03. rujna, na Trgu Ljudevita Gaja u 17,00 sati. Osim kulturno – zabavnog programa, važno obilježje Tjedna kajkavske kulture su i sportska događanja, o kojima je govorio Saša Kundih, predsjednik Krapinskog športskog saveza. U sportskom dijelu programa manifestacije sudjelovat će deset krapinskih klubova, a bit će tu stolnoteniski turnir, Memorijalni teniski turnir “Jurica Mehun”, natjecanje u lovu ribe udicom na plovak, planinarski pohod, MTB utrka Neandertalka, Memorijalni šahovski turnir “Miljenko Medić”, malonogometni turnir, futsal natjecanja, košarkaška utakmica, utrka “Krapinski ringišpil” i turnir u rukometu.

O središnjem događaju, Festivalu kajkavske popevke, govorili su Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo i umjetnički direktor Festivala, maestro Siniša Leopold. „Ovaj 52. Festival kajkavske popevke imat će kao i dosad dvije večeri. Prva je ona retrospektivna, pod nazivom “Popevke za navek”, a druga je “Večer novih popevki”. Uveli smo i jednu novost. Snimit ćemo četiri spota za pjesme s Festivala – jednu s prošlogodišnjeg, koja je prema našem odabiru bila najuspješnija, i tri s ovogodišnjeg izdanja. Na taj način ćemo osigurati dodatnu promociju našim kajkavskim popevkama“, rekao je Novina. Maestro Siniša Leopold je istaknuo kako je na ovogodišnjem Festivalu naglasak stavljen na mlade pjevače iz kajkavskog govornog područja. „Predstavit će se neki mladi, ali i oni etablirani izvođači. Na krapinskoj pozornici nastupit će i debitanti koji su javnosti već vrlo dobro poznati, poput Ibrice Jusića, Maje Vučić i Alke Vuice. Ostvarena je i suradnja s festivalom “Grobnička skala”, pa će tako kao predstavnik Primorsko – goranske županije nastupiti Nikola Kovačević. Retrospektivna večer djelomično će biti posvećena Tomislavu Boriću, Viktoru Crneku i Zvonku Špišiću, a obje festivalske večeri svi izvođači će kao i dosad nastupiti u narodnim nošnjama iz svih krajeva kajkavskog gospodarskog područja“, rekao je Leopold.

Nezaobilazan dio Tjedna kajkavske kulture je i Zagorski gospodarski zbor, koji se ove godine održava 25. puta. „Zbor će trajati od 07. do 09. rujna. Za sada je prijavljeno oko 250 izlagača, a prijave su otvorene do 31. kolovoza. I ove godine imamo na raspolaganju pet tisuća četvornih metara prostora pokraj Osnovne škole “Ljudevit Gaj”, u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda i u Srednjoj školi Krapina“, rekao je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško, dodavši da je ove godine partner Zbora Istarska županija. „Očekujemo još veći odaziv izlagača nego prošle godine. Prošla je godina mnogima bila uspješna i ta dobra vibracija koja ide od uha do uha potiče i ostale da se prijave“, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec.

DETALJAN PROGRAM NALAZI SE NA LINKU:  PROGRAM TKK 2017