Potrebno je vratiti duboki smisao i dostojanstvo ljudskog rada

Peti hrvatski socijalni tjedan, koji je od 21. do 23. listopada održan u Zagrebu, zaključen je zahvalnim euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici koje je predslavio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu sa sisačkim biskupom i predsjednikom Programskoga odbora tjedna Vladom Košićem, pročelnikom Katedre socijalnog nauka Crkve na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu mons. Stjepanom Balobanom, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Encom Rodinisom i desetak svećenika.

U misno slavlje, na kojemu su se okupili sudionici tjedna, uveo je pozdravnim riječima biskup Košić istaknuvši kako se Peti hrvatski socijalni tjedan nastavio na slavnu tradiciju hrvatskih socijalnih tjedana koje je započeo bl. Alojzije Stepinac. Zahvalio je kardinalu Bozaniću što je potaknuo da se nastave održavati hrvatski socijalni tjedni, kao i svim sudionicima koji su došli Bogu zahvaliti za taj veliki događaj u našoj Crkvi.

U homiliji je kardinal Bozanić podsjetio da je rad ljudska djelatnost koja, osim svoje gospodarske, socijalne i kulturne dimenzije ima i duhovnu dimenziju, te istaknuo kako osim suradnje u stvarateljskom planu Stvoritelja, čovjek radom na neki način surađuje i u otkupiteljskom planu Božjem.

Podsjetio je i kako rad definira Katekizam Katoličke Crkve, te upoznajući istinsku i najdublju svrhu ljudskoga rada, postajemo svjesni da se rad degradira kad ga se svodi samo na zaradu što više novca, uz što manje uloženog truda i znoja. Stoga je u našoj društvenoj zbilji itekako potrebno vratiti duboki smisao i dostojanstvo ljudskog rada, što posebno naglašava socijalni nauk Crkve.

Kardinal je nadalje podsjetio kako je Crkva pozvana naviještati Istinu i u postizanju tog cilja služi se i svojim socijalnim naukom. Sudionici Petog hrvatskog socijalnog tjedna proteklih su dana pomno razmatrali složenu zbilju hrvatskog društva i to u svjetlu vjere i crkvene predaje. Ne zaustavljajući se samo na razmišljanju nad tom zbiljom, nastojali su je sagledati u skladu sa smjernicama evanđeoskoga učenja o čovjeku i o njegovu zemaljskom, a ujedno i transcendentnom pozivu.

Crkva ostvaruje svoje evangelizacijsko poslanje na socijalnom području putem svojega socijalnoga nauka, kazao je kardinal te podsjetio kako je nova evangelizacija prvenstveni zadatak Crkve u Hrvatskoj, jer je dugotrajno razdoblje totalitarističkog režima duboko zamutilo cjelovitu sliku o čovjeku i njegovu dostojanstvu. Današnjem čovjeku potrebno je na nov način govoriti o smislu njegova života i poziva u svjetlu Radosne vijesti Isusa Krista Spasitelja i Otkupitelja svakoga čovjeka, rekao je kardinal i istaknuo da nema vjernika kojemu Gospodin nije povjerio veliko poslanje: naviještati i svjedočiti ljubav Kristovu svim svojim srcem, svim svojim umom i svim svojim silama.

Na kraju mise kardinal Bozanić odao je priznanje sudionicima Petoga hrvatskog socijalnog tjedna na raspoloživosti i zalaganju.

“Vi ste ovdje u Zagrebu na ovom zboru bili predstavnici vaših nadbiskupija i biskupija. Vas je na neki način poslala Crkva ovamo da razmišljate, razgovarate i da vidite što nam je činiti. Vi se vraćate u svoje mjesne Crkve da tamo nastavite ono što ste spoznali i ono što ste osjetili da vi u svome krugu možete učiniti. Potrebno je da kršćani budu prisutniji u našem društvu, da ih se više čuje, da nas se više vidi u našem zalaganju. Svjesni smo da ono što po svom kršćanskom pozivu nosimo, da je to Kristovo i da je to ono što je potrebno današnjem čovjeku. Stoga se i radujem s vama zbog vaše otvorenosti i raspoloživosti. I Crkva na vas računa i rado vas šalje u vašu svakidašnju sredinu da vršite svoje kršćansko poslanje”, poručio je sudionicima tjedna kardinal Bozanić zazvavši na njih i njihove obitelji Božji blagoslov. (iu, gk / ika)