Posvećena župna i spomen-crkva u Staroj Gradiški


Na Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika Požeške biskupije u Staroj Gradiški posvećena je nova župna i spomen-crkva svim svećenicima i uznicima komunističkoga režima koja je sagrađena pokraj zgrade nekadašnjeg zatvora u kojem je u komunističko doba tamnovalo i više od dvjesto pedeset svećenika.

Starogradiška župa sv. Mihaela arkanđela je prije 62 godine ostala bez župne crkve koja je bila srušena po nalogu komunističkih vlasti, a u njezinu rušenju morali su sudjelovati i sami svećenici koji su robijali u tadašnjem starogradiškom zatvoru.

“Čestitam starogradiškim župljanima na strpljivom podnošenju prezira kojem su bili izloženi kada im je bila razorena župna crkva i na ustrajnosti da u tijeku brojnih godina u teškim uvjetima svjedoče vjernost Bogu”, kazao je u uvodu posvete crkve i misnog slavlja požeški biskup Antun Škvorčević, na čiju inicijativu je prije dvije godine i počela gradnja crkve.

Kako se na taj dan u Požeškoj biskupiji slavi Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika, biskup Škvorčević izrazio je žalost te izrekao osudu rušenja katoličkih, pravoslavnih i židovskih sakralnih objekata na tim prostorima, osobito u tijeku i nakon II. svjetskog rata kao i u Domovinskom ratu.

“Pridružujemo se glasu hrvatskih biskupa koji su na čelu s nadbiskupom Alojzijem Stepincem u pismu poglavniku od 20. studenoga 1941. godine kao i u drugim prigodama osudili nasilje nad pravoslavnima i rušenje njihovih svetinja, a što nije ostalo bez odjeka. Kao primjer navodim Đuru Ivančića, onodobnog načelnika moga rodnog Davora, koji se suprotstavio nasilju i sačuvao ondje pravoslavnu crkvu od rušenja.

Ovom prigodom s jednakom žalošću osuđujemo i rušenje pravoslavnih crkava u tijeku Domovinskog rata kao i razaranje katoličkih crkava na području koje je u ono vrijeme bilo pod srpskom vlašću. Još uvijek su vidljivi tužni tragovi koje je od 1991. do 1995. godine ostavila vlast tzv. SAO krajine razaranjem svih katoličkih župnih crkava koje su se našle u njezinom okviru, od Voćina do Jasenovca i Stare Gradiške, većina kapela i župnih stanova. Dok još uvijek liječimo te rane, danas u Staroj Gradiški, na ovom teškom, ali časnom mjestu ponavljamo i usvajamo evanđeoska načelo za koje se usred rata zauzimao kardinal Franjo Kuharić: Ako tko razori tvoju kuću ili crkvu, ti njegovu čuvaj. Ne dopusti da te zlo izazove, uplete u svoje mreže te postaneš gubitnik i žrtva”, istaknuo je biskup Škvorčević, koji je u tijeku euharistijskog slavlja u oltar crkve ugradio moći bl. Alojzija Stepinca.

U propovijedi je predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić istaknuo da je isti progon podnosio bl. Alojzije Stepinac zajedno sa svećenicima koji su čamili u tom starogradiškom zatvoru. “Ista ideologija koja je njega nevinoga osudila rušila je naše svetinje. On nije gubio pouzdanje. Naprotiv, pouzdao se u Gospodina i u moćnu zaštitu odvjetnice hrvatskog naroda, Majku Božju. Neka prisutnost njegovih zemnih ostataka bude poruka iz prošlosti i poziv na izgradnju budućnosti koju je on naviještao, koju je on svjedočio”, istaknuo je nadbiskup Srakić.

Tijekom misnoga slavlja svećenicu su na oltar prinijeli uskrsnu svijeću i knjigu s imenima svećenika robijaša, žrtava komunističkog sustava. Na misnom slavlju koncelebriralo je trinaest biskupa, među kojima je bio i apostolski nuncij u RH nadbiskup Mario Roberto Cassari te 130 svećenika, a uz brojne vjernike bili su i politički zatvorenici.

Novac za gradnju crkve, djelo arhitekta Ivana Prtenjaka osigurala je u iznosu od dvije trećine Požeška biskupija, a ostali dio su dali svećenici iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine. (ika / ms, gk)