Posljednju ovogodišnju opću audijenciju Papa posvetio Katarini Bolonjskoj

Posljednju 45. ovogodišnju opću audijenciju papa Benedikt XVI. posvetio je u srijedu 29. prosinca srednjovjekovnoj talijanskoj svetici iz Bologne svetoj Katarini, utemeljiteljici Družbe siromaha, istaknuvši kako njezin primjer pokazuje da je autoritet vjerodostojan jedino ako je ponizan i u službi drugih.

Sveta Katarina Bolonjska, koja je živjela sredinom 15. stoljeća, nije se željela isticati i pokazivati, a niti vladati, već je služila i vršila volju Božju, posvećujući se drugima. Bila je vjerodostojna jer se vidjelo da je svoju vlast shvatila i provodila kao službu drugima, primijetio je Sveti Otac pred desetak tisuća vjernika okupljenih u dvorani Pavla VI.

Papa je istaknuo da nas sv. Katarina poziva da dopustimo da nas uvijek vodi Bog, da svakodnevno činimo njegovu volju, premda to često ne odgovara našim planovima, da se uzdamo u providnost koja nas nikada neće ostaviti same.

U toj perspektivi svetica nas poziva također da ponovno otkrijemo vrijednost kreposti poslušnosti. Izložena je napastima i sumnjama kao i mi; nekada čak misli da ju je Bog napustio, živi u tmini vjere, ali u svim tim situacijama, kazao je Benedikt XVI., drži se za ruku Gospodnju i tako nalazi pravi put svijetla. Ona nam poručuje da se odvažno držimo Gospodinove ruke i slijedimo ga.

Duhovnost Katarine Bolonjske je izvrstan primjer poniznosti i poslušnosti, koji bi – prema Papinim riječima – morali slijediti ne samo vjernici, već posebno političari i vladari. Ona je smatrala neposlušnost znakom duhovne oholosti, koja uništava sve ostale kreposti. (ika / gk)