Poruka Biskupa HBK

Otkrijmo iznova snagu koja vraća nadu

Poziv i poticaj na slogu, zajedništvo i stvaranje ozračja nade srž je poruke biskupa Hrvatske biskupske konferencije koju su uputili s 41. plenarnog zasjedanja HBK u Lovranu, zabrinuti zbog nekih pojava u različitim područjima našega društvu.

Hrvatski biskupi tom porukom podižu svoj glas jer ne mogu biti ravnodušni prema zbivanjima i okolnostima u kojima trenutno živimo, niti mogu biti mirni zbog stvaranja ozračja nesigurnosti, dezorijentiranosti, nepovjerenja, razjedinjenosti, širenja straha, izgubljenosti kriterija, neprepoznavanja vrijednosti.

Biskupi u poruci podupiru nastojanje mjerodavnih ustanova da se otkloni bezakonje i nepravda te da ojača vladavina prava i promicanje dostojanstva ljudske osobe, no prepoznaju i postupke koji namjerno pojačavaju dojam nestabilnosti i beznađa u našem društvu. U tome biskupi prije svega vide interesno nametanje naglasaka u hrvatskoj javnosti, za što veliku odgovornost imaju masovni mediji koji svojim odabirom nerijetko zanemaruju događaje i sadržaje koji pomažu u izgradnji nosivih društvenih vrijednosti. Takva je selektivnost pogubna za zdrav nacionalni duh, poručuju članovi HBK.

U poruci se konstatira da logika zarade priječi da se medijski prostor usmjeri prema dobru te biskupi pozivaju katolike u medijima da ne prihvaćaju kršćanstvu neprihvatljiv način djelovanja. U tome se smislu u poruci upozorava na odgovornost svih za medijsku sliku, a osobito za javne medije.

Dok se suočavamo sa sadašnjim poteškoćama, poručuju nadalje hrvatski biskupi, ne smijemo zanemariti ni sve ono dobro što je ostvareno u proteklih dvadeset godina hrvatske samostalnosti, imajući u vidu da razni oblici današnje krize imaju korijen u bivšem komunističkom sustavu. Solidarnost, zajedništvo, sloga i jedinstvo bili su nam oslonac u svim velikim povijesnim iskušenjima, a potrebni su i danas kao pokretač suvremene Hrvatske, ističu biskupi dodajući kako istina o temeljima suvremene Hrvatske u sebi nosi ponajprije ponos, a ne sram; velikodušnost, a ne očaj.

U poruci biskupi postavljaju pitanje komu je stalo da se hrvatski ljudi pred suvremenim izazovima ne nađu zajedno i u slozi pronađu odgovore na poteškoće. Potrebna nam je solidarnost, djelatna sućut i spremnost da se odreknemo svojih komotnosti za dobro drugoga i cijele zajednice jer, stoji u poruci, ako bližnji nije sretan, i naša je sreća umanjena.

Osvrćući se na našu političku zbilju, biskupi ističu da je bolno promatrati sterilna i samodopadna politička poigravanja koja ozbiljne teme i zbiljske nacionalne interese pretvaraju u neukusna sučeljavanja bez vidljive brige za budućnost, te ističu da su nam potrebni gospodarski iskoraci na temelju prirodnih bogatstava koja su nam darovana i da su nam nužni odgoj i obrazovanje djece, podupiranje obitelji i čuvanje nacionalnoga blaga.

Biskupi uočavaju da se danas često bez težnje za istinom i boljitkom suvremenim sredstvima komunikacija unosi sumnja, razara povjerenje, dovodi u pitanje pošten rad pojedinaca i institucija, neodgovorno etiketira, optužuje i osuđuje. Izražavaju žaljenje i što se na površan način pristupa djelovanju Crkve, ali i drugim institucijama koje, bez obzira na mnoštvo zapreka, čuvaju u sebi snagu društvene preobrazbe.

Članovi HBK-a pozivaju da se nosive institucije našega društva, osobito obrazovne, odgojne, znanstvene i kulturne, u susretu s plemenitim i ostvarivim gospodarskim ciljevima združe u jedinstvenom radu na dobro domovine te da je u tome potrebna ustrajnost koja ne posustaje pred zaprekama.

“Ne dopustimo da prevlada kušnja malodušnosti. S pouzdanjem u Božju providnost, moleći za ljudski odgovor vođen Duhom ljubavi, zazivamo na vas i na našu domovinu nebeski blagoslov”, pišu hrvatski biskupi na kraju svoje poruke. (gk)