Poncije Pilat


Možda jedna od najtežih ako ne i najteža uloga u povijesti pripala je ovome zagonetnom Rimljaninu. O njemu se malo zna. Postao je poznat vršeći dužnost prokuratora Judeje. U tome svojstvu pod utjecajem židovskih svećenika i razularene mase osudio je Isusa na smrt.

Poncije Pilat je bio vrstan i beskompromisan političar, ali izgleda da ga je Isus Krist koji je doveden pred njega kao osuđenik učinio dvosmislenom osobom. Shvaćao je da su mu glavari židovski uvalili Isusa jer im je smetao, a s druge strane nije htio osuditi po njegovom viđenju nevinog čovjeka pa je izvukao zloglasnog ubojicu Barabu iz zatvora i dao narodu mogućnost izbora između Barabe i Isusa i tako židovske glavare doveo pred gotov čin.. Pripala mu je čast da izgovori možda najefektniju rečenicu u cijelom Novom zavjetu “Ecce Homo!”, “Evo Čovjeka!”.

http://panonija.blog.hr/slike/1620929178.jpg

Iako je na sve načine kao čovjek pokušao izbjeći da Isusa pribije na križ, zbog razularene mase i židovskih svećenika, političar u njemu je presudio. Po Ivanovom evanđelju Isus je kazao Pilatu da je grijeh onih koji su ga predali veći nego njegov koji ga je morao osuditi /Pilatov/. Na kraju odluke o Isusovoj sudbini po spisima iz Biblije Poncije Pilat je oprao ruke potvrdivši na taj način da se on ne slaže s tim. On sam nije vidio smisao Isusovog raspeča kao ni krivnju za bilo što na njemu. Smatrao je Isusa zanesenjakom koji ne predstavlja nikakvu opasnost za Rim ni za provinciju Judeju.

Očito je da je Isus morao biti osudjen i morao je umrijeti na križu zbog tijeka povijesti. Je li je Poncije Pilat žrtva povijesti i sudbine?

Sudeći po Ivanu, Poncije Pilat bio je filozofski obrazovan. Dovukli su mu lokalnog proroka i iscjelitelja, nekoga tamo tesara iz Galileje, naizgled čudnog Nazarečanina.
Naviknut na židovske vjerske poglavare kao primarno političare koji su imali kakav takav utjecaj na ljude iz Judeje, dovode mu fascinantnu osobu kojoj on sam postavlja podrugljivo pitanje; “Ti si dakle kralj?”
A Isus, sasvim hladno odgovara “Ti kažeš: ja sam kralj. Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas.”
Pilat je samo izbacio iz sebe riječi koje su ostale zabilježene u Bibliji: “Što je istina?”
Očito da je Isus zatekao ovoga Rimljanina.
S druge strane bio je nagrađen kao rijetko tko. Dobio je direktni odgovor na pitanje što je istina. Ispljuvani i prebijeni Isus stoji pred masom, skršen do bola, a Poncije Pilat govori “Ecce Homo!”.

I zaista usprkos svemu, Isus je u tome trenutku bio jedini slobodni čovjek u cijelome univerzumu. Uskrsnućem, počeo je globalni proces oslobađanja čovjeka, odnosno jedna božanska humanizacija svega mislećega.

Nešto kasnije, Poncije Pilat izvršio je samoubojstvo a sudbina Judeje kroz period nakon Krista poznata je svima.

Silvio Maršić dipl. teolog