Pomrčina mjeseca – predavanje u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica

Pomrčina mjeseca 1

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici organizira danas predavanje pod nazivom Crveni Supermjesec. Ovo je predavanje, zajedno sa radionicom bilo planirano kod 12. postaje bistričke kalvarije, ali zbog loših vremenskih prilika održat će se samo predavanje i to u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica, danas u 21 sat. Voditelj će biti Julio Car, koji će govoriti o potpunoj pomrčini mjeseca, koja će nastupiti u noći sa nedjelje na ponedjeljak, sa 27. na 28. rujan s početkom u 3:07 sati i završetkom u jutarnjim satima u 6:27. Ovaj puta Mjesec priprema ruho na kakvo nismo navikli – postat će krvavo crven. I ne samo to, biti će to krvavi Supermjesec, fenomen zadnji puta viđen 1982., a sljedeći puta tek 2033. godine. Svi zainteresirani moći će čuti više i o tom fenomenu, kao i o još nekim aktualnim zanimljivostima vezanim uz astronomiju.

 

Pomrčina mjeseca 2Promatranje noćnog neba postaje sve intrigantnije jer nam ovoga puta Mjesec priprema ruho na kakvo nismo navikli – postat će krvavo crven. I ne samo to, biti će to krvavi Supermjesec, fenomen zadnji puta viđen 1982. godine, a sljedeći puta tek 2033. godine. Objašnjenje fenomena leži u potpunoj pomrčini Mjeseca koji umjesto da nestane u tami Zemljine sjene biva osvijetljen refraktiranom svjetlošću Sunca kroz Zemljinu atmosferu. Sama pomrčina nastupit će u noći sa nedjelje na ponedjeljak dakle sa 27. na 28. rujan s početkom u 3:07 po lokalnom vremenu za Zagreb i završetkom u jutarnjim satima u 6:27. Ono što je zanimljivo oko ove pomrčine jesu konotacije koje se vežu na fenomen krvavog Mjeseca koje dobivaju zamah činjenicom da će ova pomrčina biti posljednja u tzv. tetradi krvavih Mjeseca – 4 uzastopne potpune pomrčine Mjeseca u 2 godine kakve neće biti sljedećih 400 godina. Proročanstva koja se najavljuju za ovaj fenomen oslanjaju se na prethodne tetrade koje su prethodile velikim prekretnicama u povijesti čovječanstva – kao primjer navedimo otkriće Amerike 1492. godine. Zbog nepovoljnog vremena održavanja pomrčine, samo promatranje bit će u petak 25. rujna i tada će svi zainteresirani moći saznati više pojedinosti o navedenom fenomenu sa astronomskog i povijesnog stajališta. Uz Mjesec koji će biti glavna tema radionice, prezentirat će se i pregled aktualnosti i zanimljivosti iz svijeta astronomije od preleta letjelice New Horizons pokraj Plutona do otkrića ekstrasolarnih planeta u zoni habitabilnosti.

Više o ovom fenomenu i drugim povezanim zanimljivostima svi zainteresirani mogu saznati na predavanju i to u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica u petak 25. rujna 2015. s početkom u 21:00.