Poljska: Završen biskupijski postupak za proglašenje blaženima 122 žrtve nacističkog režima

Katolička Crkva u Poljskoj završila je prvu fazu procesa za proglašenje blaženima 122 klerika, redovnika, redovnica i vjernika laika ubijenih za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Kako je u srijedu 25. svibnja priopćila biskupija Pelpin na sjeveru Poljske, završen je biskupijski proces i sada će se dokumentacija predati Kongregaciji za proglašenje svetih i blaženih u Vatikanu.

Kandidati za uzdizanje na čast oltara, koji potječu iz sedam poljskih biskupija i 12 redovničkih zajednica, dali su svoje živote za vjeru, navodi se u priopćenju.

Poljski mediji među kandidatima posebno ističu katolički bračni par Jozefa i Wiktoriju Ulma iz Markowa na jugu Poljske. Bračni par, zajedno s njihovo šestero djece, ubili su njemački okupatori jer je obitelj u svojoj kući sakrivala Židove da ih spasi od deportacije u nacističke logore.

Papa Ivan Pavao II. beatificirao je 1999. u Varšavi 109 poljskih mučenika iz razdoblja Drugoga svjetskog rata. Godine 1982. svetim je proglasio franjevca konventualca Maksimilijana Kolbea koji je 1941. mučen glađu i ubijen u Auschwitzu. (ika / gk)