Pokažimo solidarnost s potrebitima u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak objavio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH, koji će se obilježiti od 21. do 27. ožujka. Akcija Tjedna solidarnosti provodi se ove godine peti put.

“Svim aktivnostima koje ćemo provoditi uoči 3. korizmene nedjelje želimo pokazati zahvalnost za sve ono čime nas braća i sestre u vjeri iz Bosne i Hercegovine obogaćuju: čvrstom vjerom, očuvanjem obiteljskog zajedništva, domoljubljem, brojnim postignućima u sportskom, kulturnom i gospodarskom životu. Posebno zahvaljujemo na brojnim svećeničkim i redovničkim zvanjima, koja su živi kvasac i Crkve u Hrvatskoj”, ističe biskup Mrzljak u poslanici i podsjeća da Crkva u BiH “neumorno služi i ljudima koji su ostali u BiH i povratnicima koji su lišeni onoga što je bitno za dostojanstven život svakoga čovjeka: nade, sigurnosti, perspektive, pravde, kuće, rada, plaće za uzdržavanje obitelji, pristupa kulturi, sudjelovanja u javnom životu”.

Uoči skorog dolaska pape Benedikta XVI. i proslave Dana obitelji u Hrvatskoj biskup Mrzljak je istaknuo važnost promicanja obiteljskih vrijednosti. “I naš hrvatski narod možemo promatrati kao jednu veliku obitelj čiji jedan dio živi u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini, i drugim susjednim zemljama, a drugi je rasut po državama Europe, obiju Amerika i gotovo po svim zemljama svijeta. Molimo usrdno, svakoga dana, za naše obitelji, posebice one s brojnom djecom, za siromašne i sve druge koji trpe zbog socijalnih nevolja, da potpomognuti razumijevanjem i solidarnošću braće i sestara budu ispunjeni Božjom utjehom i nadom. Osobito se u ovom Tjednu, kojim želimo pokazati solidarnost s braćom i sestrama u BiH, spomenimo njihova primjera očuvanja obiteljskih vrijednosti kojim obogaćuju i nadahnjuju nas ovdje u Hrvatskoj”.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa na kraju podsjeća na korizmeno vrijeme koje je pred nama i poziva vjernike i sve ljude dobre volje da potiču zajedništvo, pomaganja, susrete, uzajamne posjete te konkretnu pomoć.

“Pokažimo solidarnost s potrebitima u Bosni i Hercegovini, uspostavljajmo i njegujemo zdrave kontakte, skrbimo jedni za druge, da živimo zajedništvo kakvu nas je Krist podučio”, potiče vjernike biskup Mrzljak. (ika / gk)