Početak konklava vjerojatno neće biti određen u ponedjeljak

 Odluka o početku konklava za izbor novoga pape, prema riječima vatikanskog glasnogovornika o. Federica Lombardija, vjerojatno neće biti donesena u ponedjeljak 4. ožujka. Toga dana na poziv kardinala Angela Sodana započinju generalne kongregacije kardinala, s dva susreta dnevno: u 9,30 i 17 sati.

Premda će kardinali u ponedjeljak započeti s razgovorima, vjerojatno tog dana ipak neće odlučivati o tome hoće se početak konklava pomaknuti na manje od 15 dana. Kardinali žele i o tome raspraviti, potreba za prethodnim razgovorima je velika, rekao je 1. ožujka o. Lombardi na prvoj konferenciji za novinare nakon upražnjenja Apostolske Stolice. Uvjet za raniji početak konklava je da u Vatikan dođu svi kardinali s pravom glasa, a broj pristiglih glasača službeno će se utvrditi u ponedjeljak.

Benedikt XVI. dobro je podnio dan svog povlačenja s papinske službe. Nakon što je ušao u Castel Gandolfo, u četvrtak navečer nekoliko je minuta šetao po papinskom ljetnikovcu, a potom je večerao i pogledao vijesti na televiziji, izvijestio je o. Lombardi. Papa u miru dobro je spavao, a ujutro je slavio misu u privatnoj kapelici.

U prtljazi za svoj boravak u Castel Gandolfu Benedikt XVI. ponio je više knjiga iz teologije, duhovnosti i povijesti, među ostalima i knjige švicarskog teologa Hans Ursa von Baltazara. K tome već neko vrijeme opet rado navečer svira klavir, istaknuo je o. Lombardi. (ika / gk)