Počeo Advent u Mariji Bistrici

Općina Marija Bistrica i ove godine, četvrti puta zaredom, organizira Manifestaciju ''Advent u Mariji Bistrici'', koja je počela u subotu 29. studenog. Prvoga dana, na središnjem bistričkom trgu, Trgu Pape Ivana Pavla II organizirano je kićenje bora, u kojem su uz djecu iz vrtića i škole, sudjelovali i odrasli, između ostalih i načelnik Marije Bistrice Josip Milički, njegova zamjenica Dubravka Bartolović i predsjednik Vijeća Općine Teodor Švaljek. Nakon toga uslijedio je i prigodan program, pod nazivom ''Pokaži što znaš'', u kojem su nastupila djeca iz OŠ Marija Bistrica i dječja skupina ''Šarene loptice''. U Bluesun hotelu Kaj je pak održana Pričaonica za djecu školske dobi, u organizaciji DND Konjščina, koju je uz pomoć kolegica vodila učiteljica Renata, a okupila je 16-oro djece.

Program u nedjelju 30. studenog počinje u 10 sati, paljenjem 1. adventske svijeće na adventskom vijencu na Trgu pape Ivana Pavla II. Svijeću će zapaliti župan KZŽ-e Željko Kolar. Adventski su vikendi osmišljeni kao tematske cjeline. Tako je prvi vikend– Vikend duhovne glazbe i licitarskog srca. Tako će nakon paljenja svijeće koncert održati  Renata Sabljak i Đani Stipaničev. U 13 sati na rasporedu je nastup zbora Zvijezde mira iz Oroslavja, a u 17 će nastupiti kršćanski band Emanuel iz Velike Gorice.

Uz samo otvorenje ''Adventa u Mariji Bistrici'', bit će predstavljeno i najveće licitarsko srce, kojeg je izradila Petra Ptiček, a uz kojeg će se posjetitelji moći fotografirati. Također, i ove godine atrakcija ''Adventa u Mariji Bistrici'' je i Bistrički adventski vrmar, kojeg je osmislila Bernarda Cesar, a koji predstavlja prostorni adventski kalendar, inspiriran temom drvenih dječjih igračaka bistričkog kraja. Svakoga dana Adventa moguće je zaviriti u pojedini pretinac ormara i otkriti jedinstvenu duhovnu poruku. Također, mještani, hodočasnici i turisti pozvani su na razmjenu darova i duhovnih poruka putem adventskog ormara. U zamjenu za pronađeni dar, pozvani su ostaviti svoj dar i tako ostvariti interakciju darivanja sa drugima.

Slijedi dječji i vikend lončarstva

Kao uvod u slijedeći vikend ''Adventa u Mariji Bistrici'', već u četvrtak, na sv. Barbaru, s početkom u 17 sati, u Bluesun hotelu Kaj na rasporedu je Umjetničko-edukativna večer “Barbara i poezija”, voditeljice pjesnikinje Barbare Bračun, a u organizaciji Udruge Sintoment. A drugi vikend nazva je Dječji vikend- advent za najmlađe i vikend lončarstva. U subotu 6. prosinca na Trgu pape Ivana Pavla II. u 12.30 sati počinje koncert i druženje s djecom Bojana Jambrošića i ''Šarenih loptica'', u 14 sati na rasporedu je Kazalište za djecu ''Šareni svijet'' i predstava: ''Pričaju nam dječje cipele o danu sv. Nikole''. Uslijedit će druženje i fotografiranje sa sv. Nikolom i Krampusom. U Domu kulture u 16.30 sati na rasporedu je ''Kinč osebujni'', priča o čudesnim uslišanjima Majke Božje Bistričke (pretpremijera) u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistricu i to u tehnici kazališta sjena. Od 19 sati na trgu nastupa Mariachi sastav ''El combo'', a u 21 u Bistrou Mladost počinje ''Krampus party''.

Nedjelja donosi od 10 sati na Trgu svečanost paljenja druge adventske svijeće, koju će upaliti djeca Dječjeg vrtića ''Pušlek''. Nakon toga nastupit će Klaun Blento, a od 12.15 i Dječji zbor ''Kikići genijalci''. U programu je i mala igra iznenađenja- djeca i lončarski proizvodi, te od 13 sati nastup dječjeg folklornog ansambla ''Cvrgudan'' OŠ Ante Kovačića Zlatar. I u nedjelju je planirano druženje i fotografiranje sa sv. Nikolom. U 17 sati u Domu kulture na rasporedu je Mali – srednji – veliki koncert, uz nastupe mladih snaga KUD-ova ''Lovro Ježek'' i ''Laz'', te djece OŠ Marija Bistrica i polaznika Osnovne glazbene škole Marija Bistrica. Drugi adventski vikend u Mariji Bistrici završit će koncertom Boss banda od 19 sati na Trgu pape Ivana Pavla II.
 

Počeo Advent u Mariji Bistrici

U subotu 30. studenog počeo je Advent u Mariji Bistrici, manifestacija, koja uz tradicionalni adventski sajam donosi ove godine i bogat program. Nakon što je subota donijela zajedničko kićenje bora, nedjeljni je program počeo u 10 sati svečanošću paljenja 1. adventske svijeće. Svijeću je upalio rektor svetišta Majke Božje Bistričke, mons. Zlatko Koren, a svečanosti su prisustvovali i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, koji su se i obratili brojnim posjetiteljima. U prigodnom programu nastupili su Klapa Bistrica, te Tamburaški komorni sastav i Zbor Glazbene škole Marija Bistrica. Nakon mise, otvorena je izložba “Moji anđeli” autorice Gordane Mahmet-Habazin.  Od 13 sati na središnjem bistričkom trgu nastupili su još Local Jazz Combo i Ženska vokalna grupa KUD-a Laz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Adventski bistrički ormar

Dodajmo da je u sklopu otvorenja predstavljen i Bistrički adventski ormar. Riječ je o interaktivnoj instalaciji Bernarde Cesar, koji predstavlja prostorni adventski kalendar, inspiriran temom drvenih dječjih igračaka bistričkog kraja. Svakoga dana Adventa moguće je zaviriti u jedan od 24 pretinca ormara i otkriti jedinstvenu duhovnu poruku. Također, mještani, hodočasnici i turisti pozvani su na razmjenu darova i duhovnih poruka putem adventskog ormara. U zamjenu za pronađeni dar, pozvani su ostaviti svoj dar i tako ostvariti interakciju darivanja sa drugima. Uz autoricu instalacije Bernardu Cesar, u projektu su sudjelovali Petra Ptiček, koja je odabrala i pripremila duhovne poruke te obitelj Cesar, koja je pomogla u samoj realizaciji ovog unikatnog bistričkog adventskog ormara.

Izložba Gordane Mahmet Habazin

U nedjelju je u sklopu manifestacije Advent u Mariji Bistrici otvorena izložba Moji anđeli, autorice Gordane Mahmet Habazin. Izložba sadrži mnoštvo eksponata, anđela izrađenih uglavnom od licitara, a otvorio ju je načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički. Izložba je prodajnog karaktera, a može se pogledati u danima vikenda u adventu, ali i radnim danima u prostoru na katu plave kučice na središnjem bistričkom trgu, u kojoj se inače nalazi i prodajni prostor Svjećarskom-medičarske radnje Mahmet. Gordana Mahmet Habazin poznata je i po izradi jaslica sa licitarima, pa je tako i za ovu priliku pripremila nove jaslice, koje se također mogu pogledati na ovoj izložbi. 

 

Drugi vikend Adventa posvećen djeci

Drugi vikend Adventa obilovat će programom za djecu. U subotu program na Trgu Pape Ivana Pavla II u 12 sati otvaraju djeca DV Pušlek Marija Bistrica. Nkaon toga na rasporedu je predstava Kazališta za djecu Šareni svijet pod nazivom “Pripremite pisma sva, dolazi nam Nikola”, a program će završiti nastupom Bojana Jambrošića. Djecu će poklonima obradovati i Sv. Nikola, a s njim i Krampus. Nedjeljni pak program započinje u 10 sati, također na središnjem trgu, svečanošću paljenja druge adventske svijeće, uz nastup Mješovitog pjevačkog zbora KUD Kaj Zlatar Bistrica. Sveti Nikola i Krampus zadržat će se u Mariji Bistrici i u nedjelju, a od 12:30 program na trgu nastavit će Zbor ''Kikiči''. Nakon toga slijedi zabavni program pod nazivom “Pokaži što znaš” i nastup Šarenih loptica. Od 19:00 sati na trgu na rasporedu je koncert “Kumova”. U Domu Kulture pak u 17 sati na rasporedu je PICCOLO-MEZZO-GRANDE, koncert Dječjeg KUD-a “Lovro Ježek” i gostiju.
 

Počeo ”Advent u Mariji Bistrici”

U subotu 26. studenog 2011. počela je manifestacija Advent u Mariji Bistrici, koju po prvi puta organizira Turistička zajednica Općine Marija Bistrica, a u sadržajima su se organizacijski pridružili i KUD “Lovro Ježek” Marija Bistrica i Medičarnica Mahmet. Upravo u spomenutoj medičarnici, na središnjem trgu u Mariji Bistrici otvorena je izložba jaslica, koja će se moći razgledati do 2. veljače slijedeće godine. Samom otvorenju prisustvovala je i zamjenica župana KZŽ-e Sonja Borovčak.  Manifestacija Advent u Mariji Bistrici odvijat će se subotama i nedjeljama u došašću na središnjem bistričkom trgu. Održavat će se prodajne izložbe i radionice starih zanata, umjetničkih obrta, OPG-a i cvjećara, uz ponudu tradicionalnih jela i pića. Na drugu nedjelju došašća, 4. prosinca, u organizaciji KUD-a ''Lovro Ježek'' u bistričkom Domu kulture i na Trgu bit će održan prigodni program uz obilježavanje Nikolinja, a u subotu, 17. prosinca u Bazilici MBB-e bit će održan adventski koncert Glazbenog društva ''Sokol'' iz Buzeta, s kojim bistrički KUD održava prijateljske veze. Nastupit će i Klapa ''Pinguentum'' te kao gost mladi pijanist Jurica Vugrek.