Počeo Advent u Mariji Bistrici 2015.

U nedjelju 29. studenog na rasporedu je svečano otvorenje Manifestacije ”Advent u Mariji Bistrici”, koju petu godinu zaredom organizira Turistička zajednica Općine Marija Bistrica. Prvu svijeću na adventskom vijencu zajedno će zapaliti mons. Zlatko Koren, rektor Svetišta MBB-e i čipkarice iz Lepoglave, koje su izradile haljinu od čipke za kip MBB-e u bistričkoj bazilici, a u prigodnom programu nastupit će Fiole i Viline. Uz tradicionalnu adventsku sajmenu ponudu, na ove godine posebno uređenom središnjem bistričkom trgu i uz nabavljene nove kučice, koje su zamijenile štandove, organiziran je i bogat program, koji je počeo već u subotu 28. studenog.

Tako je na trgu održan program pod nazivom Kitimo bor i pjevamo božićne pjesmice. U programu Pokaži što znaš nastupile su Šarene loptice i Djeca OŠ Marija Bistrica, koja su uz pomoć Udruge mladih Marija Bistrica ujedno okitili male borove ispred pozornice, nakitom koji je izrađen na nedavnoj radionici.

U Bluesun hotelu Kaj u poslijepodnevnim satima održana je Pričaonica za djecu školske dobi – Društva Naša djeca Konjščina, na koju se odazvalo 11-oro djece, a vodila ju je Renata Kreber Mikšaj.

Održana je i Radionica za djecu – Međugeneracijsko fotografiranje uz Otvorenje izložbe fotografija Adventska čarolija u Mariji Bistrici photo-art umjetnice i  pjesnikinje Barbare Bračun. Organizator je udruga Sintoment, a ideja je projekta fotografiranje međusobnih portreta između djece i roditelja,  unučadi i baka i djedova, stanovnika Marije Bistrice. Ovim jednogodišnjim projektom Udruga Sintoment želi obogatiti zajednicu mještana  jednom  trajnom memorijom, svim budućim naraštajima,  o životu kakav je danas, o licima koja ga posvjedočuju, te stvoriti spoznaju kolika je bitnost i odgovornost naraštaja različite životne dobi u uzajamnom djelovanju. Uz Barbaru Bračun, sudjelovale su i Bernarda Cesar, Ivanka Bičak i Marija Juza. U Domu kulture je pak prikazana obiteljska komedija Djedica iza rešetaka, a subotnji program završio je uz Rock večer u Bar.Bar-u.

Inače, vikendi su i ove godine tematski, pa je tako ovaj prvi vikend – Vikend duhovne glazbe sa vrhuncem u nedjelju kada su od 17 sati, na Trgu pape Ivana Pavla II, na rasporedu koncerti Marije Husar i banda Cobus. Nedjeljni program će završiti uz Pjesničku večer u Caffe baru Dioniz od 20 sati. Inače, ovogodišnji program najbogatiji je do sada i donosi mnoštvo koncerata, ali i brojnih drugih događanja. Trajat će kroz sva četiri vikenda došašća, ali i vikend nakon Božića nudi dva koncerta, a tu je i sad već tradicionalni doček u podne, uz Barune i Boss band. Više informacija o bogatom programu može se pronaći na web i facebook stranicama TZ Općine Marija Bistrica.