Pobjednici 16. Recitala ”Josip Ozimec” Podgajski, Jagić, Erman i Lazar

U subotu 18. listopada, u organizaciji Radija Marija Bistrica održan je 16. Recital ''Josip Ozimec'', Marija Bistrica 2014. Sama završnica Recitala održana je u Kapelici sv. Petra. Stihove su kazivali Jelena Januš Grbić i Josip Klapač, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Dragutin Hrastović i Kristina Smetko.

Stručni ocjenjivački sud ove je godine djelovao u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski, prof. Marija Lamot, prof. Ivančica Tomorad i don Anton Šuljić. Oni su odabrali je 67 pjesama za zbornik ''Došel bum v Bistricu'', kao i 33 za izvođenje na završnici, te 9 nagrađenih pjesama, po 3 u svakoj kategoriji.

Naime, na ovaj recital pjesnici se javljaju sa radovima na kajkavskom i čakavskom narječju, te na standardu. Ove su godine na natječaj pristigla 282 rada od 67 autora (160 na standardu, 89 na kajkavskom i 34 na čakavskom). U kategoriji čakavske poezije treću nagradu osvojio je Franko Stipkovć iz Zagreba za pjesmu ''Put za čimatorie'', druga nagrada pripala je Mariji Kovač iz Pule za pjesmu ''Boća sunčeva'', a prva nagrada Nevenki Erman iz Žminja, za pjesmu ''Pošipak''. Kod pjesama na standardu treća je nagrada pripala Mirjani Mikulec iz Oroslavja za pjesmu ''Pustinje'', drugu nagradu osvojila je Slavica Sarkotić iz Siska za pjesmu ''Tuga zidova'', a prvu Branka Jagić iz Velike Gorice za pjesmu ''Razasuto zrnje krunice''.

U kategoriji radova na kajkavskom, treću je nagradu osvojio Goran Gatalica iz Zagreba za pjesmu ''Ruomarska slava našem Jezušu'', drugu Vladimir Miholek iz Đurđevca za pjesmu ''Na potu k Marije'' a prvu Vladimir Podgajski iz Petrovskog za pjesmu ''Mreža''. Nagradu publike za pjesmu ''Zahvala Majki Buažji Bistrički'', osvojila je Evica Lazar iz Cestice. Recitalu su u ime pokrovitelja, Svetišta MBB-e, Krapinsko zagorske županije i Općine Marija Bistrica prisustvovali župni vikar u Župi i Svetištu MBB-e vlč. Miroslav Markić, predsjednica Skupštine KZŽ-e dr. vet. med. Vlasta Hubicki i zamjenica predsjednika vijeća Općine Marija Bistrica dr. sc. Sanja Kovačić, te dugogodišnji bistrički župnik i čuvar Svetišta mons. Lovro Cindori, danas kanonik prvostolnog Kaptola zagrebačkog.