Planet Zemlja – sedmica na kozmičkoj lutriji

Ogranak Matice Hrvatske u Mariji Bistrici organizirao je u subotu 31. svibnja zanimljivo predavanje, pod nazivom ''Noć pod zvijezdama''. Riječ je o prvom predavanju iz ciklusa popularno-znanstvenih predavanja u organizaciji OMH u Mariji Bistrici iz prirodnih znanosti pod zajedničkim nazivom: Znanost za svakoga.

 

Cilj je popularizirati znanost i učiniti je dostupnom i razumljivom širokoj publici, od osnovnoškolske djece do odraslih ljudi treće životne dobi. Nizom predavanja i radionica u bistričkom ogranku Matice Hrvatske žele pokazati da znanost nije nešto apstraktno čime se bave odabrani u laboratorijima i na institutima, već da nas znanost okružuje, da je sastavni dio naših života i da je izuzetno zanimljiva.

Ciklus je počeo predavanjima i radionicama iz astronomije i fizike pod vodstvom Julia Cara, studenta fizike iz Marije Bistrice, pod nazivom ''Noć pod zvijezdama''. Predavanje ''Planet Zemlja – sedmica na kozmičkoj lutriji'' održano je na otvorenom, na središnjem bistričkom trgu, što je dalo dodatnu draž.

 

Također, u drugom dijelu Studentska sekcija Hrvatskog fizikalnog društva prezentirala je projekt ''Fizika ekspres'', uz prezentaciju  atraktivnih pokusa iz raznih područja fizike. Studenti Lovro i Branimir izveli su niz vrlo zanimljivih pokusa, u kojima su sudjelovali i posjetitelji, posebno oni najmlađi.