Papina poruka Urbi et orbi

Isusovo uskrsnuće promijenilo je položaj čovjeka i svijeta
“Nada se, u ovome svijetu, mora suočiti s okrutnošću zla. Ispred nje se nije ispriječio samo zid smrt, već još više oštre bodlje zavisti i oholosti, laži i nasilja. Isus je prošao kroz taj smrtonosni splet da nama otvori prolaz prema Kraljevstvu života. Bio je jedan trenutak u kojem je izgledalo da je Isus poražen: tmine su obuzele zemlju, Božja je šutnja bila potpuna, nada riječ koja se već doimala praznom”, kazao je Benedikt XVI. u nagovoru prije tradicionalnog uskrsnog blagoslova Urbi et orbi, Gradu i svijetu, istaknuvši da je uskrsnuće Isusovo bilo nešto stvarno novo što je promijenilo položaj čovjeka i svijeta.

Benedikt XVI. je podsjetio da beznadno stanje postoji i danas na različitim dijelovima svijeta, posebno na Bliskom Istoku, pa je Papa molio da bi etničke, vjerske i kulturne skupine s toga područja surađivale oko općeg dobra i poštivanja ljudskih prava.

“Neka, na poseban način, u Siriji prestane krvoproliće i bez oklijevanja se krene putom poštivanja, dijaloga i pomirenja, što je želja i međunarodne zajednice. Neka brojne izbjeglice, koje dolaze iz te zemlje i trebaju humanitarnu pomoć, naiđu na prihvaćanje i solidarnost koji mogu ublažiti njihove bolne patnje”, molio je Sveti Otac.

Za Irak Papa je tražio stabilnost i razvoj, a za Svetu zemlju odvažnu uspostavu dijaloga između Izraelaca i Palestinaca u mirovnom procesu. Tražio je pomoć za kršćanske zajednice u Africi kako bi mogli pridonijeti razvoju društva kojem pripadaju. Osvrnuo se na dramatično stanje na području Velikih jezera, u Sudanu, Maliju i Nigeriji, gdje teroristički napadi postaju sve češći te izrazio nadu da će svim tim narodima Uskrsli podati potrebnu snagu kako bi se mogli ponovno uključiti u izgradnju mirovnog društva, koje će poštivati i vjersku slobodu svojih građana.

Tmina nad Bogom i njegovim vrednotama

Na misi uskrsnog bdjenja Papa je u homiliji ušao u srž problematike svoga pontifikata, a to je kriza vjere, koja je zahvatila posebno zapadni svijet, što često izaziva dramatično stanje u Crkvi. O tome je govorio i na Veliki četvrtak suprostavljajući Božje svjetlo tmini negiranja Boga i zla. Istaknuo je kako tmina nad Bogom i nad njegovim vrednotama ugrožava postojanje čovjeka i svijeta.

Tmina stvarno ugrožava čovjeka, koji je u stanju vidjeti i istraživati opipljive i materijalne stvari, ali ne vidi kamo ide svijet, rekao je Papa. Zlo se skriva, a svjetlo omogućava život, susrete, zajedništvo te omogućava spoznaju, pristup stvarnosti i istini. Omogućujući spoznaju, omogućuje slobodu i napredak, rekao je Benedikt XVI. te istaknuo kako je prvobitni sastav svijeta bio dobar kao i čovjek. Zlo ne proizlazi iz postojanja onoga što je Bog stvorio, već iz njegova negiranja. Uskrs je dan novog stvaranja, označenog slikom jakog Krista, koji je uskrsnuo i ne umire više, jer je otvorio vrata novoga života koji ne poznaje bolest i smrt.

Na misi je Sveti Otac podijelio sakramente inicijacije osmorici novokrštenika iz Italije, Albanije, Slovačke, Njemačke, Turkmenistana, Kameruna i Sjedinjenih Američkih Država. (ika / gk)