Papina kateheza o sakramentu svetoga reda

Svećeništvo je dar koji treba hraniti molitvom

 Papa Franjo pozvao je na molitvu za biskupe i svećenike, posebno za one koji su u poteškoćama ili žele ponovno otkriti vrijednost svoga svećeničkog poziva. Katehezu na općoj audijenciji u srijedu 26. ožujka, na kojoj se unatoč kišovitom vremenu okupilo pedesetak tisuća hodočasnika iz cijeloga svijeta, Papa je posvetio sakramentu svetoga reda.

Sveti Otac je u tri riječi sažeo značenje života služitelja: služenje, ljubav za Crkvu i molitva. Svećenik, biskup, đakon moraju pásti Gospodinovo stado s ljubavlju. Ako to ne čine s ljubavlju, nema koristi, primijetio je Papa.

Kada se službu biskupa i svećenika ne hrani molitvom, slušanjem Božje riječi, svakodnevnim slavljenjem euharistije i brižljivim i stalnim pristupanjem sakramentu pokore, na kraju se neizbježno izgubi iz vida autentični smisao službe i radost koja izvire iz dubokog zajedništva sa Isusom, poručio je Papa.

Zaređeni služitelj, naime, zna da ima potrebu za stalnim obraćenjem i ustrajnim pouzdanjem u Božje milosrđe; a to pouzdanje je njegova snaga i ujedno vrijedni primjer koji može dati braći iz svoje zajednice, kazao je Sveti Otac.

Papa je upozorio da biskup koji ne moli, koji ne sluša Božju riječ, koji ne slavi misu svakoga dana, koji ne ide redovito na ispovijed, i sâm svećenik koji to ne čini, s vremenom gube zajedništvo s Isusom i postaju mediokritet koji nije dobar za Crkvu.

Zbog toga moramo pomagati biskupe i svećenike da mole, da slušaju Božju riječ koja je svakodnevna hrana, da slave svaki dan euharistiju i da se idu redovito ispovijedati. To je tako važno jer se tiče upravo posvećenja biskupâ i svećenikâ, rekao je na općoj audijenciji papa Franjo. (kathpress / ika / gk)