Papina kateheza o braku

Najuvjerljivije svjedočanstvo blagoslova kršćanskoga braka je dobar život kršćanskih supružnika i obitelji

 Obitelj: muškarac i žena koji se ljube su remek-djelo društva, rekao je papa Franjo u svojoj katehezi na općoj audijenciji u srijedu 29. travnja. Nastavljajući niz kateheza posvećenih obitelji Papa je govorio o ženidbi i braku.

Upozorio je da sve manje osoba ulazi u brak, sve je više rastava, a sve manje djece. Teškoća da se ostane zajedno – bilo kao par, bilo kao obitelj – dovodi do sve češćih i sve bržih prekida veza, a upravo djeca trpe posljedice toga. Upamtimo da su djeca prve žrtve, najvažnije žrtve, žrtve koje najviše trpe zbog rastave. Ako još od malih nogu doživljavaš da je brak veza “na određeno vrijeme”, nesvjesno ćeš na to tako i gledati, upozorio je Papa.

U nastavku je istaknuo da je nužno razmišljati veoma ozbiljno o tome zašto toliki mladi “nemaju volje” ženiti se i zašto mnogi – i među krštenicima – imaju slabo povjerenje u brak i obitelj? Te teškoće nisu samo materijalne naravi, premda su one doista ozbiljne. Mnogi smatraju da je promjena koja se dogodila u ovim desetljećima krenula od emancipacije žene. Ali ni ta tvrdnja nije ispravna, to je laž, to nije točno! To je svojevrsni maskulizam, koji uvijek želi dominirati ženom, rekao je Papa.

Zapravo, gotovo svi muškarci i žene bi htjeli postojanu afektivnu sigurnost, čvrst brak i sretnu obitelj. Obitelj je mladima na prvome mjestu; ali, zbog straha da ne pogriješe, mnogi na to ni ne pomišljaju; premda su kršćani, ne misle na sakramentalnu ženidbu, jedini i neponovljivi znak saveza, koji postaje svjedočanstvo vjere. Možda je upravo taj strah od neuspjeha najveća prepreka prihvaćanju Kristove riječi, koji obećava svoju milost bračnom i obiteljskom zajedništvu, primijetio je Papa.

Najuvjerljivije svjedočanstvo blagoslova kršćanskoga braka je dobar život kršćanskih supružnika i obitelji. Nema boljeg načina da se izrazi ljepota sakramenta! Od Boga posvećena bračna zajednica čuva onu vezu između muškarca i žene koju je Bog blagoslovio još od stvaranja svijeta; i to je izvor mira i dobra za čitav bračni i obiteljski život.

Kršćansko sjeme radikalne jednakosti među supružnicima mora danas donijeti nove plodove. Svjedočanstvo društvene vrijednosti ženidbe postat će uvjerljivo upravo na taj način, svjedočanstvom koje privlači, njihovom uzajamnošću, njihovom uzajamnom komplementarnošću, rekao je Papa. (ika / gk)

Papa Franjo uputio je pozdrav hvatskim hodočasnicima koji su sudjelovali na općoj audijenciji u Vatikanu. “Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, osobito vjernike iz Zagreba te učenike, nastavnike i djelatnike Katoličke osnovne škole iz Šibenika, zajedno s njihovim biskupom Antom Ivasom. Gospodin Isus, koji je pozvao apostole da budu s njim te ih poslao naviještati Radosnu vijest, blagoslovio vas na vašemu putu te vas učinio svojim uvjerljivim svjedocima. Hvaljen Isus i Marija!”, rekao je Papa na hrvatskom jeziku. (ika / gk)