Papin nedjeljni Angelus

Jesmo li vjerni Isusovom programu?

slika

Biti kršćanin i biti misionar ista je stvar, istaknuo je papa Franjo u podnevnom nagovoru u nedjelju 24. siječnja na Trgu sv. Petra prije molitve Angelusa, prenosi Radio Vatikan. Sveti Otac se osvrnuo na odlomak evanđelja, u kojem sv. Luka predstavlja Isusov “programatski govor” u nazaretskoj sinagogi: “Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima”.

Evangelizirati siromahe: to je Isusovo poslanje, a to je i poslanje Crkve, kao i svakog krštenika u Crkvi. Naviještati evanđelje riječima, a prije svega životom, glavna je svrha kršćanske zajednice i svakog njezinog člana, rekao je papa Franjo.

No što znači evangelizirati siromahe? To znači prije svega približiti im se, s radošću im služiti, osloboditi ih od njihove potlačenosti, a sve to uime i s Duhom Kristovim, jer on je Božje evanđelje, on je Božje milosrđe, on je Božje oslobođenje, on se učinio siromašnim kako bi nas svojim siromaštvom obogatio, objasnio je Sveti Otac, dodajući kako je mesijanski navještaj Božjega kraljevstva na preferencijalni način upućen marginaliziranima, zatvorenicima i potlačenima.

Vjerojatno u Isusovo vrijeme te osobe nisu bile u središtu vjerske zajednice. A možemo se pitati: jesmo li danas, u svojim župnim zajednicama, udruženjima i pokretima vjerni Isusovom programu? Je li nam evangeliziranje siromaha prioritet, upitao je papa Franjo i odmah istaknuo: Pazite. Ne radi se samo o pružanju socijalne pomoći, a još manje o političkoj aktivnosti. Radi se o pružanju snage Božjega evanđelja, koje obraća srca, ozdravlja rane, preobražava ljudske i društvene odnose prema logici ljubavi. Siromasi su, ustvrdio je Papa, doista u središtu evanđelja.

Stoga je prije molitve Angelusa poželio “da nam Blažena Djevica Marija pomogne da snažno osjetimo glad i žeđ za evanđeljem u svijetu, osobito u srcima i tijelu siromaha”. Neka svakom od nas i svakoj kršćanskoj zajednici udijeli da konkretno svjedočimo veliko milosrđe koje nam je darovao Krist, rekao je papa Franjo. (ika / gk)