Papin nagovor uz molitvu Anđeoskog pozdravljenja o ekumenizmu

Papa Benedikt XVI. svoj je nagovor uz molitvu Anđeoskog pozdravljenja u nedjelju 23. siječnja usredotočio na molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, koju kršćanske zajednice obilježavaju od 1908. svake godine od 18. do 25. siječnja. Objasnio je kako su ovogodišnju temu prema Djelima Apostolskim: “Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama” izabrali predstavnici kršćanskih Crkava iz Jeruzalema.

Slušati Božju Riječ koju nam prenosi crkvena tradicija, bratsko zajedništvo, euharistija i molitva, četiri su stupa jedinstva s Bogom i s ljudima rekao je Sveti Otac objašnjavajući kako je vrlo značajno da su ovogodišnju temu za molitvenu osminu predložile kršćanske zajednice iz Jeruzalema. To je, prema Papinim riječima, znak da su i danas te kršćanske zajednice u Svetoj Zemlji kao i na cijelome Bliskom Istoku, izložene teškim iskušenjima, ujedinjene u ekumenskom duhu. Upravo zbog toga je njihova služba još dragocjenija, jer je potvrđena svjedočanstvom, a u nekim slučajevima i mučeništvom.

Papa Benedikt XVI. pozvao je vjernike da s radošću prihvate taj poticaj razmišljanja što ga nude Crkve iz Jeruzalema i da im se pridruže kako bi to postao još jedan čimbenik zajedništva. Jedino ostajući čvrsto ujedinjena s Kristom, Crkva će moći djelotvorno vršiti svoje poslanje, unatoč ograničenja, nesposobnosti njezinih članova i podjela. Svaka podjela u Crkvi vrijeđa Krista. Da bi bili vjerodostojni Kristovi svjedoci kršćani moraju i danas raditi oko jedinstva, jer jedino čvrsto prionuta uz Krista Crkva će moći vršiti svoje poslanje. (ika / gk)