Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu sv. Stjepana

»Od svakog se kršćanina traži da u svakom trenutku živi dosljedno s vjerom koju ispovijeda«

 “Danas se u liturgiji spominjemo svjedočanstva sv. Stjepana. Izabran od apostola, zajedno sa šest drugih, za karitativnu službu, to jest pomaganje siromašnima, siročadi, udovicama u zajednici u Jeruzalemu, postao je prvi mučenik Crkve. Svojim mučeništvom, Stjepan časti dolazak u svijet Kralja nad kraljevima, svjedoči za Nj i daruje vlastiti život, kao što je činio u službi siromaha. I tako nam pokazuje kako u potpunosti živjeti otajstvo Božića”, kazao je papa Franjo prije podnevne molitve Angelusa u petak 26. prosinca.

“U Evanđelju ove svetkovine”, nastavio je Sveti Otac, “donosi se dio Isusova govora njegovim učenicima kada ih šalje u misiju. Isus, među ostalim, kaže: 'Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen'. Te Gospodinove riječi ne remete proslavu Božića, ali mu oduzimaju onu sladunjavost koja mu ne pripada. Pomaže nam shvatiti da u kušnjama prihvaćenima zbog vjere, nasilje biva poraženo ljubavlju, smrt životom. I da bismo stvarno prihvatili Isusa u našim životima i produžili radost Svete noći, postoji samo jedan put koji je naznačen upravo u ovom tekstu Evanđelja, to jest svjedočiti Isusa u poniznosti, tihom služenju, i ne bojati se plivati protiv struje i osobnog žrtvovanja. A ako nisu svi pozvani, poput sv. Stjepana, proliti vlastitu krv, od svakog se kršćanina, međutim, traži da u svakom trenutku živi dosljedno s vjerom koju ispovijeda. Moramo biti dosljedni, živjeti kao kršćani i ne govoriti: 'ja sam kršćanin', a živjeti kao poganin. Dosljednost je milost za koju danas moramo moliti”, poručio je Papa.

Istaknuo je kako je “živjeti po evanđelju zasigurno zahtjevan put, ali lijep, najljepši, i oni koji njime kroče vjerno i hrabro primaju dar koji je obećao Gospodin muškarcima i ženama dobre volje”. “Kao što su anđeli pjevali na Božić: 'Mir! Mir!'. Taj mir koji je dao Bog može umiriti savjest onih koji, dok prolaze kroz kušnje života, znaju prihvatiti Božju riječ i nastoje ustrajno po njoj živjeti sve do kraja.”

“Danas, braćo i sestre, molimo osobito za one koji su diskriminirani, progonjeni i ubijani zbog svjedočanstva danog za Krista”, kazao je papa Franjo i dodao: “Želim poručiti svakom od njih: ako nosite taj križ s ljubavlju, vi ste ušli u otajstvo Božića, vi ste u srcu Krista i Crkve”. “Molimo usto da, zahvaljujući također žrtvi tih današnjih mučenika – a njih je mnogo, jako mnogo! – ojača u svim dijelovima svijeta predana zauzetost da se prepozna i stvarno zajamči vjersku slobodu, koja je neotuđivo pravo svakog čovjeka”, poručio je.

Nakon Angelusa Sveti je Otac kazao da je u posljednjih nekoliko tjedana dobio mnoge čestitke iz Rima i s drugih strana, te je svima izrazio svoju duboku zahvalnost, posebno za dar molitve. “I ne zaboravite”, dodao je, “kršćanska dosljednost, to jest misliti, osjećati i živjeti kao kršćanin, a ne razmišljati kao kršćanin a živjeti kao poganin: to ne! Danas molimo sv. Stjepana za milost kršćanske dosljednosti. I nastavite moliti za mene, ne zaboravite”, zaključio je. (ika / gk)