Papin nagovor uz blagoslov Urbi et Orbi

Božja je pomoć potrebna čovječanstvu ranjenom tolikim sukobima
Papa Benedikt XVI. uputio je na svetkovinu Božića 25. prosinca božićnu poruku sa središnje loze vatikanske bazilike i podijelio svečani apostolski blagoslov Gradu i svijetu, istaknuvši potrebu prepuštanja Božjem vodstvu i potrebu solidarnosti s pučanstvom raznih zemalja diljem svijeta koje trpi zbog prirodnih nepogoda i krvoprolića.

Ljudi osjećaju da ne mogu sami prebroditi teškoće i opasnosti, treba im netko veći i snažniji u čiju će ruku staviti svoju ruku, trebaju ruku koja se s neba pruža prema njima da ih spasi, istaknuo je Sveti Otac u svojoj božićnoj poruci koju je prenosilo oko 150 televizijskih postaja iz cijeloga svijeta. Pojasnio je kako je Isus, rođen u Betlehemu, ta ruka koju je Bog pružio ljudskom rodu da ga izvuče iz živog pijeska grijeha i postavi na stijenu svoje Riječi i Ljubavi i spasi od dubokog zla, ukorijenjenog u čovjeku i u povijesti.

Sveti Otac naveo je neka od tih zala, a to su odijeljenost od Boga čovjekove umišljene oholosti, misleći da je sam sebi dostatan, pokušaj da se takmiči s Bogom i postavi na njegovo mjesto, odlučuje što je dobro a što zlo, da bude gospodar života i smrti. Odgovor koji je Bog dao u Isusu na čovjekov vapaj beskrajno nadilazi naše očekivanje, vinuo se do solidarnosti koja nije samo ljudska, već božanska. Samo Bog koji je ljubav i ljubav koja je Bog mogli su izabrati da nas spase na taj način, koji je zacijelo duži, ali više poštuje njegovu i našu istinu: put pomirenja, dijaloga, suradnje.

Osvrćući se na dramatična stanja diljem svijeta, Benedikt XVI. je istaknuo kako treba neophodno pomoći pučanstva Roga Afrike, koja trpe glad i bijedu, a dodatno ih pogoršava stalna nesigurnost. Međunarodna zajednica ne smije uskratiti svoju pomoć ni brojnim izbjeglicama iz tih krajeva, čije je dostojanstvo teško povrijeđeno. Pomoć je potrebna i stanovnicima jugoistoka Azije, osobito Tajlandu i Filipinima, koji još uvijek trpe teške nevolje zbog nedavnih poplava.

Božja je pomoć, kazao je Papa, potrebna čovječanstvu ranjenom tolikim sukobima koji još uvijek izazivaju krvoprolića na našem planetu. Papa se nada da će Knez mira udijeliti mir i stabilnost zemlji koju je izabrao da dođe u svijet i potaknuti nastavak dijaloga između Izraelaca i Palestinaca, spriječiti nasilja u Siriji, gdje je već toliko krvi proliveno, pomoći da dođe do pomirenja i stabilnosti u Iraku i Afganistanu te podati snagu u izgrađivanju općeg dobra svim sastavnicama društva u sjevernoafričkim i bliskoistočnim zemljama.

Božja je pomoć, kazao je Papa, potrebna i u uspostavi dijaloga i suradnje u Mianmaru, u traženju zajedničkih rješenja kao i za političku stabilnost u zemljama afričke regije Velikih jezera te stanovnicima Južnog Sudana u njihovu zauzimanju za zaštitu prava svih građana.

Sveti Otac čestitao je Božić na 65 jezika, među njima i na hrvatskome. (ika / gk)