Papin Angelus uoči putovanja u Afriku

Logika evanđelja učvršćuje se snagom istine

slika

U nedjeljnom nagovoru vjernicima na Trgu Sv. Petra u Vatikanu prije odlaska u posjet Keniji, Ugandi i Srednjoafričkoj Republici, gdje će 29. studenoga u katedrali glavnog grada Banguia otvoriti Sveta vrata kao simbol početka Jubilarne godine milosrđa, a sutradan u džamiji moliti zajedno s muslimanima za mir i pomirenje među narodima, religijama i kulturama, papa Franjo je 22. studenoga istaknuo kako su rascijepanom svijetu potrebne geste i milosrđe te je pozvao vjernike da se mole za mir u Africi.

Tumačeći Kristove riječi da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, Papa je primijetio kako to ne znači da je kralj nekog drugog svijeta, već da je kralj na drugi način. “Radi se o suprotstavljanju dviju logika. Logika svijeta, koja se temelji na častohleplju i kompeticijama, na ucjenjivanju i manipulacijama savjesti te se oružjem bori protiv straha, dok se logika Evanđelja odražava u poniznosti i besplatnosti, učvršćuje se tiho, ali djelotvorno snagom istine. Kraljevstva ovog svijeta drže se na nogama drskošću, rivalstvom i opresijom. Božje kraljevstvo je kraljevstvo pravde, ljubavi i mira”, rekao je Papa, i zazvao u pomoć Gospu kako bi pred tolikim razaranjima svijeta i pred previše tjelesnih rana čovječanstva pomogla našim obvezama u nasljedovanju Krista, našeg Kralja, kako bismo ostvarili njegovo kraljevstvo nježnim gestama, razumijevanjem i milosrđem.

Papa je podsjetio kako su dan ranije u Barceloni blaženima proglašeni Federico da Berga s dvadeset pet drugova mučenika, ubijenih u Španjolskoj u prošlom stoljeću, tijekom okrutnoga progona Crkve. Riječ je o svećenicima, zavjetovanim redovnicima koji su očekivali svećeničko ređenje te braći laicima Reda Male braće kapucina. Njihovu zagovoru povjerimo svoju brojnu braću i sestre koji su nažalost i danas, u raznim dijelovima svijeta, progonjeni zbog njihove vjere u Krista.

Pozdravivši sve hodočasnike, iz Italije i drugih zemalja: obitelji, župne skupine i udruge te glazbene skupine koje slave svoju nebesku zaštitnicu svetu Ceciliju, Papa je svima poželio ugodnu nedjelju te od okupljenih zatražio da za njega mole. (ika / gk)