Papa uvrstio u Kardinalski zbor 19-oricu novih kardinala

“Isus je išao pred njima. I u ovom času Isus ide pred nama. On je uvijek ispred nas; prethodi nam i otvara nam put. Ovo je naše pouzdanje i naša radost: biti njegovim učenicima, biti s njime; koračati za njim, slijediti ga”, istaknuo je u subotu 22. veljače papa Franjo na početku homilije na svečanom javnom konzistoriju u bazilici Sv. Petra, na kojemu je u Kardinalski zbor uvrstio 19-oricu novih kardinala.

Novoimenovanim kardinalima Papa je predao kardinalski šešir i prsten znak uske povezanosti s Petrovim nasljednikom.

Neočekivano se na slavlju, na poziv pape Franje, pojavio njegov prethodnik Benedikt XVI., koji nije sjeo na predviđeno mjesto već uz ostale kardinale. Papa Franjo mu je prišao u susret i srdačno ga zagrlio.

U nagovoru je Papa pozvao kardinale preporučio da idu naprijed, gradeći Crkvu i ispovijedajući vjeru, što nije lako ni udobno “jer put koji bira Isus put je križa”.

“Vaša je odvažnost potrebna Crkvi za naviještanje Evanđelja u svim prilikama kako biste posvjedočili istinu. Crkvi je potrebna i vaša molitva kako bi Kristovo stado hodalo pravim putem. Molitva je zajedno s naviještanjem Božje riječi glavna obveza biskupa”, istaknuo je papa Franjo i dodao kako je Crkvi potrebno i njihovo suosjećanje, posebno danas kada su brojne zemlje izložene boli i trpljenju.

Konzistorij će završiti u nedjelju zajedničkom misom koju će u bazilici Sv. Petra predvoditi papa Franjo.

Novih 19 kardinala dolazi iz 12 zemalja s četiri kontinenata, među njima 16 aktivnih i tri umirovljena (nad)biskupa. Od 16 aktivnih četvorica su kurijalni a dvanaestorica rezidencijalni. Kardinalski zbor sada ima 218 članova, od kojih 122 izbornika – njih 61 iz Europe, 19 iz Latinske Amerike, 15 iz SAD-a i Kanade, po 13 iz Afrike i Azije i jedan iz Oceanije. (radio vatikan / hkr / gk)