Papa uputio blagoslov Urbi et orbi »Mir ovoj našoj Zemlji!«

 Papa Franjo pozvao je na Uskrs na mir u svijetu, posebno na Bliskome istoku, u Africi i korejskome poluotoku.

U uskrsnoj poruci koju je uputio pred 250 tisuća vjernika okupljenih na Trgu sv. Petra Papa je molio osobito za mir između Izraelaca i Palestinaca, da se ponovno spremno i odvažno vrate pregovorima kako bi se okončao sukob koji već predugo traje.

“Krist je umro i uskrsnuo jednom zauvijek i za sve, ali snaga uskrsnuća, taj prijelaz iz ropstva zla na slobodu dobra, mora se događati u svakom vremenu, u konkretnim prostorima našega života, u našem svagdašnjem životu”, poručio je Sveti Otac vjernicima u poruci Urbi et orbi (Gradu i svijetu).

“Mir za Irak, da konačno prestanu sva nasilja i, prije svega, za ljubljenu Siriju, za njezino stanovništvo ranjeno sukobom i za mnogobrojne izbjeglice koje čekaju pomoć i utjehu. Koliko je samo krvi proliveno! I kolike će se još patnje morati podnijeti prije nego se uspije pronaći političko rješenje krize”, rekao je Papa u nagovoru prije blagoslova.

Sveti je Otac molio mir za Afriku, koja je još uvijek poprište krvavih sukoba, mir na istoku Demokratske Republike Kongo i u Srednjoafričkoj Republici, gdje su mnogi prisiljeni napustiti svoje domove i još uvijek žive u strahu, te za mir u Aziji, prije svega na Korejskom poluotoku, da se prevladaju neslaganja i zavlada novi duh pomirenja.

Istodobno je papa Franjo upozorio na egoizam i profiterstvo koji ugrožavaju mir i ljudske živote, razaraju obitelji te posebno istaknuo trgovinu ljudima, najraširenije sužanjstvo 21. stoljeća, trgovinu drogom i grešno iskorištavanje prirodnih bogatstava.

“Mir ovoj našoj Zemlji! Neka uskrsli Isus donese utjehu onima koji su žrtve prirodnih nepogoda i neka nas učini odgovornim čuvarima stvorenog svijeta”, rekao je Papa na kraju svoga nagovora uz Urbi et orbi, te čestitao svima Uskrs, posebno slabima i bolesnima.

Između uskrsne mise i blagoslova Papa se provezao kroz mnoštvo na Trgu te blagoslivljao i pozdravljao okupljene, posebno djecu i osobe s invaliditetom. (ika / kathpress / gk)

Za razliku od svojih prethodnika papa Franjo izostavio je svojem prvom uskrsnom blagoslovu Urbi et orbi čestitanje Uskrsa na različitim jezicima. Prije samog blagoslova Sveti Otac je svima nazočnima još jednom zaželio sretan Uskrs na talijanskom jeziku. Zahvalio je također nizozemskim cvjećarima za prekrasno cvijeće kojim su na Uskrs ukrasili Trg sv. Petra.