Papa u pučkoj kuhinji ručao sa siromašnima

Papa Benedikt XVI. je na blagdan Svete obitelji 27. prosinca održao na Trgu Svetog Petra blagdanski nagovor okupljenim vjernicima te otišao u pučku kuhinju u rimskom predjelu Trastevere na ručak sa siromašnima za koje se brine Zajednica sv. Egidija.

U nedjeljnom se nagovoru Sveti Otac osvrnuo na blagdan Svete obitelji i podsjetio vjernike da se Bog želio roditi u maloj ljudskoj obitelji te je upravo zbog toga ljudska obitelj postala ikona Boga. Primijetio je da je Bog Presveto Trojstvo, zajedništvo ljubavi, a obitelj je njegov prvi i neposredni izražaj. Muškarac i žena, stvoreni na sliku i priliku Božju, ženidbom postaju jedno tijelo odnosno zajedništvo ljubavi, koja rađa novi život.

Ljudska obitelj, zaključio je Papa, je ikona Presvetog Trojstva, bilo po interpersonalnoj ljubavi, bilo po kreativnom poslanju života.

Na španjolskom jeziku Benedikt XVI. se obratio vjernicima u Madridu koji su se okupili na proslavu Svete obitelji i pozvao ih da čuvaju i štite obitelji, utemeljene na braku između muškarca i žene pred oštrim ugrožavanjem na koje svakodnevno nailaze. Obitelj je, prema Papinim riječima, vrlo važna za sadašnjost i budućnost čovječanstva. (ika / gk)