Papa u pohodu Sardiniji

Marija nas uči da nas Bog nikada ne napušta

 Papa Franjo slavio je u nedjelju 22. rujna misu u svetištu Gospe od dobroga zraka (Bonaria) u Cagliariju, kamo je pristiglo više od sto tisuća vjernika. Misa je bila središnja točka Papina jednodnevnog pastoralnog pohoda Sardiniji.

Na misi na trgu ispred svetišta Papa je povjerio ljude na Sardiniji zagovoru Majke Božje. Gospa od dobroga zraka najvažnija je zaštitnica Sardinije. Tri metra visok Marijin drveni kip iznesen je za tu prigodu iz katedrale i stavljen pored oltara na kojem je Papa služio misu.

U homiliji je Sveti Otac stavio Mariju kao najviši uzor vjernicima. Njezin nam primjer pokazuje da nas Bog ne napušta i da, bez obzira na naše slabosti, može činiti velike stvari. Marija nas također uči da budemo puni povjerenje u Boga i u njegovo milosrđe.

Usto, kazao je Papa, mi ljudi trebamo njezin blag i majčinski pogled, pun suosjećanja i brige, u kojem je nešto poput odraza Božjeg pogleda. “Majko, svrni pogled na nas! Tvoj nas pogled vodi k Bogu”, kazao je papa Franjo dodavši da nam taj Marijin pogled pomaže gledati na druge ljude kao na braću.

Gdje nema posla, nema ni dostojanstvo

Prije mise Papa se na jezeru Carlo Felice u Cagliariju susreo s predstavnicima svijeta rada, gdje se okupilo stotinjak tisuća ljudi. Osvrnuvši se u govoru na problem nezaposlenosti, koji je vrlo izražen i na Sardiniji, te na patnje nezaposlenih, Papa je primijetio kako se oni osjećaju kao da im je “oduzeto dostojanstvo”, a te su Papine riječi tisuće okupljenih pozdravile dugim pljeskom.

Gdje nema posla, nema ni dostojanstva, nastavio je Papa, dodavši da to nije samo problem Sardinije, već je posljedica gospodarskog sustava koji u središtu ima idol koji se zove novac. Bog je htio da u središtu svijeta ne bude idol, već čovjek, muškarac i žena koji svojim radom unaprjeđuju svijet. Ali u sustavu lišenom etike svijet se klanja “bogu novcu”, novac je taj koji vlada. Žrtve toga su starije osobe za koje više nema u ovom svijetu mjesta za njih, zanemaruje se njihovo liječenje. Žrtve su i mladi koji ne nalaze posao i bivaju lišeni dostojanstva

“Moramo reći: želimo pravedan sustav”

Takvoj “kulturi odbacivanja”, pozvao je Papa, treba se suprotstaviti. “Moramo reći: želimo pravedan sustav, sustav koji će nam pomoći da svi idemo naprijed. Moramo reći: ne želimo ovaj globalizirani gospodarski sustav koji nam nanosi toliko zla”, kazao je papa Franjo te snažno pozvao: “Ne dajte da vam ukradu nadu! Nada je poput žeravice pokrivene pepelom: pomažimo si solidarnošću, pušimo na žeravicu da se vatra ponovno rasplamsa”, rekao je slikovito Papa.

Sveti je Otac pročitao samo prvi dio svoga govora a zatim se, vidljivo ganut svjedočanstvima nezaposlenog radnika, poduzetnice i seljaka, spontano obratio okupljenom mnoštvu: Ovim sam susretom želio prije svega izraziti vam svoju blizinu, osobito onima koji se nalaze u teškoj situaciji: mnoštvu nezaposlene mladeži, osobama koje su nezaposlene ili grcaju u bijedi i siromaštvu, poduzetnicima i trgovcima koji muku muče da idu naprijed. To je stvarnost, rekao je Papa, koju dobro poznajem zbog iskustva koje sam imao u Argentini. Ja je, istina, nisam upoznao, ali moja obitelj jest: moj otac je u mladim danima pošao u Argentinu pun snova da će se ostvariti u Argentini. Doživio je strašnu krizu 30-ih godina. Sve su izgubili! Nije bilo posla! Kao dijete sam slušao o tome u kući… Ja je nisam doživio, tada još nisam bio rođen, ali sam slušao kada se o toj muci govorilo u kući. Dobro mi je to poznato. Ali moram vam reći: Samo hrabro! No svjestan sam također da moram učiniti sve da ta riječ 'hrabro' ne bude tek prazna fraza. To ne smije biti samo osmijeh prijateljski raspoloženog službenika Crkve koji vam dolazi reći: 'hrabro'! Ne, to ne želim. Želim da te riječi izviru iz srca i potaknu me da učinim sve k,ao pastir, kao čovjek. S ovim povijesnim izazovom moramo se uhvatiti u koštac svi zajedno solidarno i razborito, rekao je Papa. (kathpress / radio vatikan / ika / gk)

Više pročitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 29. rujna. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.