Papa: Suvremeni oblici ropstva u određenom smislu gori od prošlih

U svjetskom gospodarskom sustavu kojim vlada profit, razvili su se novi oblici ropstva koji su u određenom smislu gori i nehumaniji od prošlih – upozorio je Sveti Otac u govoru sudionicima plenarnoga zasjedanja Papinske akademije društvenih znanosti u subotu 18. travnja. Danas se među “najmanjom braćom i sestrama” nalaze i osobe podvrgnute modernim oblicima ropstva, prisilnome radu, prostituciji, trgovini organima, drogi – primijetio je Papa, a prenosi Vatikanski radio.

Sveti je Otac podsjetio na lik sv. Petra Clavera, koji se nazivao “robom robova” u razdoblju kada je “ropstvo bilo vrlo rašireno i društveno prihvaćeno, nažalost – i skandalozno – i među kršćanima”. Brojni su se svetci i svetice – dodao je Papa – borili protiv ropstva, nadahnuti riječima sv. Pavla iz poslanice Filomenu: Ne više rob, već ljubljeni brat u Gospodinu.

“Znamo da je povijesno ukidanje ropstva kao društvene strukture izravna posljedica poruke o slobodi, koju je Krist donio svijetu u punini milosti, istine i ljubavi, sa svojim programom blaženstava” – naglasio je papa Franjo. Suočeni s novim oblicima toga zla, i danas smo pozvani osuditi ropstvo i boriti se protiv njega, no prije svega trebamo raditi na osvješćivanju, budući da se ropstvo zbog skandalozne i “politički nekorektne” naravi želi skriti.

Papa Franjo ustvrdio je da je ropstvo “najteži zločin, rana na tijelu današnjega čovječanstva”. Čitavo to društvo treba uvidjeti, osobito kad se radi o nacionalnim i međunarodnim zakonima, kako bi se trgovce ljudima privelo pravdi, a njihova nemoralno stečena sredstva prenamijenila za pomoć žrtvama. Pozvani smo – ustvrdio je Papa – poboljšati načine pomaganja žrtvama, ažurirajući i propise o pravu na azil. “Treba porasti svijest građanskih vlasti o ozbiljnosti takve tragedije, koja je nazadovanje čovječanstva”. Tim novim oblicima ropstva više puta pružaju zaštitu ustanove koje, naprotiv, trebaju štititi pučanstvo od tih zločina – upozorio je Papa.

“Potrebno je izgrađivati zemaljski grad u svjetlu blaženstava i tako hoditi prema nebesima, zajedno s malenima i posljednjima” – poručio je na kraju papa Franjo sudionicima plenarnoga zasjedanja Papinske akademije za društvene znanosti. (ika / gk)